Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Český rezort vnútra zverejnil prvú štvrťročnú správu o migrácii

Premiér Českej republiky Andrej Babiš.
Premiér Českej republiky Andrej Babiš. (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

PRAHA - Za stabilnú označuje situáciu v Českej republike v oblasti migrácie prvá správa tamojšieho rezortu vnútra na túto tému určená pre verejnosť, ktorú v pondelok zverejnili v Prahe. Podobné správy bude Ministerstvo vnútra ČR zverejňovať so štvrťročnou periodicitou.

Z terajšej správy, ktorej obsah priblížil internetový server iDNES.cz, vyplýva, že v ČR sa momentálne zdržiava legálne 542.746 cudzincov. Väčšinu z nich tvoria ľudia z tzv. tretích krajín, teda štátov mimo Európskej únie. Najpočetnejšiu komunitu v Česku tvoria Ukrajinci (123.000) a Slováci (114.000), pričom za nimi nasledujú Vietnamci (61.000), občania Ruskej federácie (38.000) a Nemci (21.000).

Od začiatku kalendárneho roka 2018 zaznamenal český rezort vnútra 774 žiadostí o medzinárodnú ochranu. Najčastejšími žiadateľmi o azyl sú Ukrajinci (205) a Gruzínci (87). Z moslimských krajín bolo najviac žiadateľov z Iraku (41).

Česká cudzinecká polícia zadržala v skúmanom štvrťroku 1162 nelegálnych migrantov z celkove 83 krajín sveta. Najviac z nich bolo z Ukrajiny (342), Moldavska (125), Ruska (85) a Vietnamu (78). V tomto roku zistili celkove 124 prípadov tranzitnej nelegálnej migrácie, v rámci ktorej cestovali najčastejšie občania Iraku (69), Nigérie (15), Sýrie (10) a Iránu (7).

Rezort vnútra informoval, že na podnet vlády ČR, reagujúcej na dopyt firiem po pracovnej sile, rozširuje migračné programy pre Ukrajinu, Mongolsko a Filipíny. Od septembra ponúkne i 2000 pracovných príležitostí občanom Srbska.

Správa sa venuje aj známym aspektom migračnej problematiky v európskom kontexte a pripomína, že počet ľudí, ktorí sa dostávajú nelegálne do Európy, klesol na úroveň z roku 2012, teda na údaje z obdobia pred vypuknutím migračnej krízy.

Viac o téme: MigráciaČeská republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu