Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Štáty EÚ sa búria, odmietajú taliansky návrh na prevzatie migrantov zachránených na mori

Marco Minniti
Marco Minniti (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - Taliansko dnes vyhlásilo, že bude aj naďalej požadovať, aby migrantov zachránených v centrálnej časti Stredozemného mora prevážali aj do iných prístavov ako talianskych. Rím na tejto požiadavke zotrváva, aj keď partneri z Európskej únie nepreukázali veľkú chuť robiť v tejto záležitosti nejaké ústupky, uvádza agentúra DPA.

"Nezhoda bola aj predtým a rôznosť názorov aj naďalej pretrváva," konštatoval taliansky minister vnútra Marco Minniti po neformálnych rokovaniach so svojimi únijnými rezortnými kolegami v estónskom Tallinne. "Nepodporujeme to," uviedol nemecký minister vnútra Thomas de Maizere a argumentoval, že otvorenie ďalších prístavov na záchranu lodí by povzbudilo ešte viac migrantov snažiacich sa o prekonanie Stredozemného mora.

Minniti uviedol, že táto otázka nebola oficiálne programe rokovania v Tallinne a prerokuje sa budúci týždeň na stretnutí organizovanom agentúrou pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex. Vyzval taktiež na prehodnotenie mandátu jej operácie Triton.

Na druhej strane má Taliansko podporu EÚ pri návrhu regulovať "kódexom správania" mimovládne organizácie pôsobiace v Stredozemnom mori, kde zachraňujú migrantov. Minniti zdôraznil, že sa treba v tomto prípade pohnúť rýchlo vpred a bude to konzultovať s mimovládkami. Prvé reakcie zo strany humanitárnych skupín na tento návrh boli zamietavé.

Viac o téme: UtečenciMigrantiTalianskoMarco Minniti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu