Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Európa by podľa Merkelovej mala byť viac otvorená: Maďarský minister odmieta sankcie

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová včera odmietla obvinenie, že prísľubmi v sfére utečeneckej politiky pripustila priveľkú závislosť na tureckom prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Európa by sa mala naučiť bojovať proti príčinám masového exodu ľudí a umožniť im, aby sa vôbec nemuseli vydať na útek, vyhlásila včera Angela Merkelová na európskom fóre v Berlíne. "Tým sa prirodzene vydávame - a to sa teraz často kritizuje v súvislosti s dohodou s Tureckom - do závislostí," cituje kancelárku tlačová agentúra DPA. 

Aj boj proti príčinám úteku predstavuje zodpovednosť za iné krajiny a "to môžeme pomenovať tiež závislosť", konštatovala šéfka spolkovej vlády v Berlíne. Európa sa jednoducho nemôže izolovať a povedať si, že to, čo sa deje okolo nás, nás nezaujíma, pretože sa stane nedôveryhodnou, čo sa týka hodnôt, poznamenala Merkelová. 

Podľa jej názoru sa dohoda EÚ-Turecko vypláca už len kvôli záchrane ľudských životov, veď od začiatku roka do nadobudnutia jej platnosti zahynulo viac ako 350 migrantov, kým odvtedy zomrelo sedem ľudí. Angela Merkelová vyjadrila súčasne porozumenie pre požiadavky Ankary, aby sa Európa výmenou za dohodu korektnejšie podieľala na rozdelení bremena, ktoré predstavujú v Turecku tri milióny utečencov zo Sýrie. 

Maďarský minister mal tiež čo povedať

Európska komisia (EK) nemôže vynucovať povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov ani sankcie za neprijatie pridelených utečencov. Uviedol to včera minister riadiaci úrad maďarskej vlády János Lázár. Podľa agentúry MTI Lázár v tejto súvislosti zdôraznil, že donucovanie je v príkrom rozpore so základnými dokumentmi Európskej únie, s vôľou Európanov a nevyjadruje ani politickú vôľu časti členských krajín. 

Minister vyjadril pochybnosti o tom, či sú takéto návrhy, s ktorými nesúhlasí významná časť účastníkov, v súlade s európskymi ideami. "Postoj, podľa ktorého ten, ktorý nesúhlasí, nie je solidárny, je neprijateľný," dodal. 

Lázár zdôraznil, že Maďarsko je pripravené aj teraz poskytnúť pomoc tým, ktorí sú odkázaní na ochranu, a je v tomto smere odhodlané zapojiť sa do spoločného európskeho úsilia. Podľa jeho slov v súčasnom období prichádza do Nemecka a Rakúska menej prisťahovalcov aj vďaka tomu, že si Maďarsko plní svoje schengenské záväzky a že chráni svoje hranice.

Viac o téme: Angela MerkelováRecep Tayyip ErdoganJános Lázár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu