Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pikantný prezidentský súboj v Rakúsku: Extrémista vs aristokrat, ide o všetko!

Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer
Alexander Van der Bellen a Norbert Hofer (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Rakúšania dnes za mimoriadneho medzinárodného záujmu rozhodujú, či sa novým prezidentom stane euroskeptický víťaz prvého kola a kandidát populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norbert Hofer, alebo jeho rival zo strany Zelených Alexander Van der Bellen.

Podľa skoršieho prieskumu je miernym favoritom dnešného hlasovania Hofer, ktorý sa stavia proti hlbšej integrácii Európskej únie aj proti vstupu Turecka do EÚ. Hofer sa zároveň vymedzil proti utečencom a migrácii, keď vyhlásil, že ak pracovný trh a sociálny systém nedokáže prijať ďalšie prichádzajúce ľudí, je nutné otvorene povedať, že nie je možné nechať hranice otvorené. Van der Bellen má naopak k utečencom oveľa otvorenejší postoj, o to viac ale vystupuje kriticky voči FPÖ.

Prezidentské voľby môžu výrazne zmeniť politickú mapu Rakúska. Už po prvom kole volieb hlavy štátu a debakli sociálnodemokratického kandidáta rezignoval kancelár Werner Faymann, ktorého na čele koaličného kabinetu aj sociálnej demokracie nahradil Christian Kern.

Hofer navyše vyhlásil, že je pripravený v prípade víťazstva rozpustiť parlament a vyhlásiť predčasné voľby. V nich by mala najväčšie šance práve jeho FPÖ. Van der Bellen sa zase nechal počuť, že by ako prezident nedopustil vymenovanie zástupcu Slobodných do čela vlády, čím by výrazne zjednodušil pokračovanie dlhoročnej koalície sociálnych demokratov a ľudovcov.

Volebné miestnosti sa uzavrú o 17:00 SELČ, keď sa očakávajú aj prvé odhady. Výsledky sa predpokladajú neskoro večer.

Viac o téme: Norbert HoferAlexander Van der Bellen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu