Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ostrá kritika Bruselu: Sankcie za odmietnutie kvót sú neprijateľné!

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

SOFIA/BUDAPEŠŤ - Návrh Európskej komisie, podľa ktorého by krajiny, ktoré odmietnu povinné kvóty utečencov, musia platiť pokutu, je neprijateľný. Podľa dnešnej správy agentúry MTI sa na tom dnes zhodli v Sofii minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó a šéf bulharskej diplomacie Daniel Mitov.

Zhodný postoj zaujali ministri aj v tom, že najdôležitejšou úlohou by mala byť ochrana vonkajších hraníc Európskej únie, ako aj v tom, že EK nemôže odnímať právomoci členských krajín a nemôže okliešťovať ich suverenitu. 

Szijjártó prezentoval bulharskému ministrovi desaťbodový návrh premiéra Viktora Orbána s názvom Schengen 2.0. Ide o program reformy schengenského systému v záujme ochrany jeho vonkajších hraníc a zachovania voľného pohybu v rámci EÚ.

Proti sankciám je aj Česko

Na experimenty s kvótami na prerozdeľovanie utečencov nie je podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca (ČSSD) čas. Minister dnes dostal od vlády mandát, aby na piatkovom rokovaní v Bruseli kvóty opäť odmietol, píše spravodajský server Novinky.cz.Prioritou pre ČR sú ochrana hraníc Európskej únie a dobre fungujúce záchytné strediská pre migrantov. 

"Od vlády mám na piatkový Brusel jasný mandát: Sme za dôslednú ochranu hraníc EÚ a 100-percentne funkčné hotspoty. Na experimenty s kvótami nie je čas," uviedol na Twitteri Chovanec. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) sa proti mechanizmu povinných kvót stavia dlhodobo. Chovanec v utorkovej relácii Události a komentáře v Českej televízii (ČT) povedal, že v prípade odsúhlasenia kvót by podporil, aby proti tomu ČR podala žalobu. 

"Išiel by som do vlády s tým, že tá žaloba by mala byť na mieste - hovoril to aj premiér Sobotka, takže nie je to nič, čo by vláda neavizovali dopredu, a my sme v tom úplne čitateľní," povedal Chovanec V Bruseli sa bude v piatok riešiť aj otázka bezvízového styku pre Turecko. Česká vláda trvá na tom, aby Turecko splnilo všetky požiadavky, ktoré EÚ požaduje, doplnili Novinky.cz 

Viac o téme: SankcieKvótyPéter SzijjártóDaniel Mitov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu