Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Srbská a talianska polícia mala plné ruky práce: Zadržala členov prevádzačského gangu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

RÍM - Talianska polícia zadržala dnes sedem osôb podozrivých z toho, že zadržiavali somálskych migrantov, ktorí sa do Talianska dostali po mori, až kým ich príbuzní nezaplatili za ich prepustenie, aby mohli pokračovať v ceste do ďalších krajín EÚ.

Súd v sicílskej provincii Katánia nariadil v súvislosti s pašovaním ľudí zatknutie 13 osôb, ale polícii sa napokon podarilo vypátrať len siedmich. Predpokladá sa, že ostatní podozriví sa zdržiavajú v zahraničí. V rámci vyšetrovania s krycím názvom Somálsky expres vykonali policajti v Katánii a jej okolí sedem razií v bytoch, ktoré skupina využívala na zadržiavanie Somálčanov.

Počas zatýkania podozrivých našli v bytoch 37 somálskych rukojemníkov, za ktorých prepustenie požadoval gang výkupné, uvádza sa vo vyhlásení polície. "Takéto organizované siete sa môžu aj naďalej rozrastať. Nevidíme to veľmi optimisticky," uviedol na tlačovej konferencii šéf polície v Katánii Marcello Cardona.

Gang, ktorý sa zameriaval vydieranie príbuzných migrantov z Eritrey, rozbila tamojšia polícia aj v roku 2014. Do 10. mája prišlo do Talianska po mori 31.250 migrantov, čo je o 14 percent menej ako za to isté obdobie minulého roka. Tento rok dorazilo k talianskym brehom 2500 Somálčanov, vlani ich bolo 12.176.

V Srbsku polícia zadržala siedmich členov prevádzačského gangu

Siedmich členov prevádzačského gangu zadržali dnes príslušníci srbskej polície. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na srbské ministerstvo vnútra. Podľa komuniké zverejneného v Belehrade sa predpokladá, že prevádzači prepašovali v prvých dvoch mesiacoch tohto roka desiatky migrantov do Maďarska a odtiaľ do Rakúska. Zinkasovali za to 1100-1200 eur na osobu. 

V Maďarsku čakali na migrantov iní členovia gangu, ktorí sa potom postarali o ich prepravu do Rakúska. Po uzavretí balkánskej migračnej trasy využíva ponuky prevádzačov s cieľom dostať sa do krajín západnej a severnej Európy čoraz väčšie množstvo migrantov.

Viac o téme: GangMigrantiTalianskoSrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu