Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kontroverzné výroky gréckeho ministra: Frustrovaní migranti sú džihádistami zajtrajška

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky minister pre verejný poriadok a ochranu občanov Nikos Toskas dnes varoval pred možnou radikalizáciou frustrovaných migrantov, ktorí uviazli v utečeneckom tábore Idomeni na hraniciach s Macedónskom. Informovala o tom grécka vysielacia spoločnosť Skai.

 "To, čo vidíte dnes, sú džihádisti zajtrajška," citovala stanica Toskasa. Minister dodal, že grécke orgány musia dôkladne zvážiť, ako celú situáciu zvládnuť. Macedónska polícia zakročila v nedeľu slzotvorným plynom, aby zabránila stovkám migrantov dostať sa cez hranice z Grécka, uviedlo macedónske ministerstvo vnútra. Pri zákroku bolo podľa miestnych orgánov a humanitárnych organizácií zranených najmenej 300 migrantov a 23 policajtov, uviedla agentúra DPA.

Migranti sa odmietli vrátiť do oficiálneho tábora v Idomeni, dúfajúc, že prinútia pohraničné orgány pustiť ich na cestu do bohatších európskych krajín na severe. Idomenský starosta Christos Gudenudis, ktorý presadzuje vypratanie tábora do konca apríla, dnes pre Skai povedal, že "situácia je na ostrí noža". 

Prílev nových migrantov z Turecka do Grécka výrazne klesol po dohode Ankary a Európskej únie o vracaní ilegálnych imigrantov a tých, ktorí nemajú šancu získať azyl. Počas ostatných 24 hodín sa cez more z Turecka dostalo do Grécka  iba 18 migrantov v porovnaní so 162 o deň predtým, uviedol aténsky úrad, ktorý rieši migračnú krízu.

Macedónsko žiada, aby bola grécka polícia na hraniciach aktívna 

Macedónsko požiadalo Grécko o plné nasadenie jeho policajných síl, aby zabránili násilným nepokojom migrantov a pokusom o ilegálne prekročenie štátnych hraníc. Dnešná výzva prišla deň po sedemhodinových zrážkach medzi macedónskymi bezpečnostnými silami a stovkami migrantov i utečencov, ktorí sa pokúsili prejsť cez hraničné oplotenie v blízkosti dočasného utečeneckého tábora pri gréckej dedine Idomeni. V ťažkých podmienkach v ňom žije vyše 11.000 ľudí, pripomenula agentúra AP. Migranti sa chcú dostať z Grécka do Macedónska a odtiaľ do bohatších krajín Európy.

Macedónske úrady použili slzotvorný plyn a gumové projektily. Zdravotnícke humanitárne organizácie uviedli, že ošetrili približne 300 zranených ľudí. Macedónsko oznámilo, že zranenia utrpelo 14 macedónskych policajtov a deväť vojakov. Grécka polícia do potýčok nezasiahla. Macedónske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Skopje nepretržite žiada od Grécka "spoluprácu, výmenu informácií a preventívne kroky" na odradenie od takýchto incidentov.

Viac o téme: GréckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu