Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Predčasné voľby v Macedónsku budú musieť počkať: Toto sú hlavné dôvody odkladu

Parlament v Macedónsku
Parlament v Macedónsku (Zdroj: SITA)

SKOPJE - Macedónsky parlament včera na mimoriadnom zasadnutí schválil odloženie predčasných parlamentných volieb, ktoré sa mali uskutočniť 5. júna. Odloženie volieb podporilo v dnešnom hlasovaní všetkých 96 prítomných poslancov. Iný dátum volieb podľa tlačovej agentúry AP nestanovili, ani o ňom nediskutovali.

Parlament reagoval na rozhodnutie ústavného súdu, ktorý pozastavil včera predvolebnú kampaň i všetky ostatné aktivity súvisiace s voľbami. Konal na žiadosť jednej zo strán vládnej koalície - albánskej Demokratickej únie za integráciu (DUI), ktorá spochybnila ústavnosť aprílového rozpustenia parlamentu. 

Politická kríza v bývalej juhoslovanskej republike Macedónsko trvá už od februára 2015, keď došlo k odhaleniu škandálu okolo rozsiahleho odpočúvania približne 20.000 občanov. Predčasné voľby sa mali uskutočniť na základe Európskou úniou sprostredkovanej dohody zameranej na vyriešenie macedónskej krízy. Európska únia privítala rozhodnutie ústavného súdu s konštatovaním, že neboli vytvorené potrebné podmienky na to, aby sa voľby mohli uskutočniť v plánovanom termíne. 

Viac o téme: Predčasné voľbyOdkladMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu