Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Grécko sa ostro pustilo do Macedónska: Zásah proti migrantom bol poľutovaniahodný

Utečenci na hraniciach
Utečenci na hraniciach (Zdroj: SITA)

IDOMENI - Grécka vláda odsúdila nezvyčajne ostrými slovami nedeľňajší zásah macedónskej polície proti migrantom, ktorí sa hromadne pokúsili prekonať plot na hranici medzi týmito krajinami. Postup Macedónska hodnotí Grécko ako "nebezpečný a poľutovaniahodný", vyhlásil hovorca gréckej vlády pre oblasť migrácie Jorgos Kyritsis, ktorého cituje agentúra Reuters.

Podľa Grécka použila macedónska polícia na odohnanie migrantov slzotvorný plyn, gumové projektily a omračujúce granáty, samotné Macedónsko však potvrdilo iba použitie slzotvorného plynu. Z vyjadrenia zástupcu humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc pre Reuters vyplýva, že pri tomto zásahu bolo zranených približne 300 ľudí, z ktorých viac ako tridsiatim spôsobili zranenia gumové projektily.

Macedónska polícia uviedla, že pri nedeľňajších stretoch s migrantmi na hranici s Gréckom utrpeli zranenia taktiež traja policajti. Migranti z tábora v gréckom Idomeni sa podľa nemenovaného macedónskeho predstaviteľa snažili vo veľkom počte preraziť hraničný plot, čo sa im však nepodarilo a po celý čas tak neopustili územie Grécka. Policajtov na macedónskej strane pritom ohadzovali kameňmi.

Na hraniciach v Macedónsku bolo rušno: VIDEO Migranti sa snažili preraziť oplotenie!

"Nerozlišujúce používanie chemikálií, gumových projektilov a omračujúcich granátov proti zraniteľným osobám, obzvlášť vtedy, ak na to nie sú dôvody, je nebezpečné a poľutovaniahodné," povedal grécky vládny hovorca. Agentúra AP predtým uviedla, že najnovšie nepokoje na grécko-macedónskej hranici boli vyvolané dohadmi o jej otvorení, ktoré sa rozšírili medzi migrantmi v tábore Idomeni. Macedónska polícia otvorenie hraníc poprela a odmietla vpustiť skupinu približne 500 ľudí vrátane detí. Migranti sa následne násilím pokúsili prejsť cez hraničné oplotenie.

Grécka polícia sa do tohto incidentu nezapojila a odmietla ho komentovať. V gréckom utečeneckom tábore pri pohraničnom meste Idomeni už niekoľko týždňov 11.000 ľudí márne čaká na otvorenie macedónskych hraníc. Od uzatvorenia hraníc na tzv. balkánskej trase uviazlo v Grécku vyše 53.000 migrantov.

Viac o téme: GréckoMacedónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu