Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Na hranici s Gréckom vypukli ďalšie zrážky: FOTO Migranti znovu útočili na policajtov

Zobraziť galériu (5)

IDOMENI - Ďalšie zrážky vypukli dnes medzi macedónskou políciou a migrantmi uviaznutými v utečeneckom tábore pri meste Idomeni na gréckej strane grécko-macedónskej hranice, informuje agentúra DPA. Skupina približne 30 rozhnevaných migrantov sa aj dnes pokúsila pomocou diek prekonať hraničný plot z ostnatého drôtu. Macedónska polícia ich rozohnala slzotvorným plynom a omračujúcimi granátmi, uviedli pre agentúru AP grécke úrady. Pri dnešnom incidente pri Idomeni v severnom Grécku sa nikto nezranil.

Podobné nepokoje vypukli už v nedeľu, keď sa do Macedónska snažilo násilím preniknúť podľa rôznych odhadov 500-3000 utečencov z Idomeni, kde čakajú na možnosť pokračovať ďalej do Európy. Migranti hádzali na políciu kamene a skaly. Macedónske bezpečnostné sily použili slzotvorný plyn, omračujúce granáty, gumové projektily a vodné delá. Pri zásahu, ktorý grécka strana ostro odsúdila, sa zranili stovky ľudí.

V gréckom neoficiálnom utečeneckom tábore pri pohraničnom meste Idomeni približne 11.000 ľudí už niekoľko týždňov márne čaká na otvorenie macedónskych hraníc, ktoré uzavreli začiatkom marca. Väčšina z nich žije v stanoch na poliach v okolí hranice a pozdĺž priľahlej železničnej trate. Dobrovoľníci a humanitárne organizácie tam postavili niekoľko veľkých spoločných stanov, v ktorých môžu migranti spať v suchu aj keď prší.

Na hranici s Gréckom
Zobraziť galériu (5)

Grécka vláda oznámila, že tento provizórny tábor plánuje evakuovať v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov. S presunom prvých utečencov do iného - oficiálne zriadeného - zariadenia v Grécku sa začalo v utorok. Od uzatvorenia hraníc na tzv. balkánskej trase uviazlo v Grécku vyše 53.000 migrantov.

Na hranici s Gréckom
Zobraziť galériu (5)

Na hranici s Gréckom
Zobraziť galériu (5)

Na hranici s Gréckom
Zobraziť galériu (5)

Viac o téme: MigrantiIdomeni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu