Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bruselské letisko čiastočne obnoví prevádzku: V súvislosti s atentátmi obvinili ďalšiu osobu

Atentát na letisku v Bruseli
Atentát na letisku v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Prevádzka na bruselskom letisku Zaventem, ktoré je uzavreté od teroristických útokov z 22. marca, bude čiastočne obnovená túto nedeľu. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bruseli riaditeľ spoločnosti Brussels Airport Arnaud Feist.

V súvislosti s čiastočným obnovením prevádzky začnú na letisku platiť nové, prísnejšie, bezpečnostné opatrenia. Policajný hovorca Michael Jonniaux dnes spresnil, že budú zahŕňať náhodné kontroly vozidiel prichádzajúcich na letisko, ako i kontrolu osôb a batožiny ešte pred tým, ako budú smieť vstúpiť do letiskového terminálu. Kontrolovať sa budú aj občianske preukazy a pasy.

Feist podľa agentúry AP spresnil, že prvou spoločnosťou, ktorej lietadlá budú štartovať z bruselského Zaventemu, bude Brussels Airlines. Cieľovými stanicami prvých troch letov bude Faro v Portugalsku, Turín v Taliansku a grécke Atény.

Letisko Zaventem je pre osobnú civilnú dopravu uzavreté od 22. marca, keď sa odletovej hale odohral samovražedný atentát so 16 obeťami na životoch. Ďalších 16 obetí si vyžiadal výbuch na stanici bruselského metra, pri ktorom prišlo o život ďalších 16 ľudí. V atentátoch bolo zranených aj vyše 300 ľudí. K zodpovednosti za ne sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát.

Čiastočné obnovenie prevádzky označil Feist za symbol nádeje, že letisko sa rýchlo vráti k obvyklému režimu, keď denne vypravilo a prijalo okolo 600 letov. Feist v tejto súvislosti vyjadril nádej, že sa tak stane do konca júna - do začiatku letnej dovolenkovej sezóny. 

Krátko po atentátoch bola na letisku Zaventem obnovená len nákladná letecká doprava. Pre civilnú leteckú dopravu sa zatiaľ využívajú letiská v iných belgických mestách, napríklad v Liege, Charleroi, Antverpách či Ostende. Niektoré letecké spoločnosti svojich klientov prevážajú z Bruselu aj do nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. 

V rámci vyšetrovania prípravy atentátov vo Francúzsku obvinili ďalšiu osobu 

Belgická prokuratúra dnes vzniesla obvinenie voči ďalšej osobe podozrivej zo spoluúčasti na príprave odhaleného teroristického útoku vo Francúzsku, informovala agentúra AP. Belgické úrady v dnešnom komuniké oznámili, že v piatok v centre Bruselu zadržali a vzali do väzby podozrivého muža, voči ktorému dnes vzniesli obvinenie zo spolčovania v teroristickej skupine. 

Muža zatiaľ identifikovali len ako Y. A., narodeného v roku 1982 a belgického občana. Podľa televízie BFMTV podozrivým je Yassine Alami. Kauza Y.A. súvisí s prípadom 34-ročného francúzskeho občana Redu Kriketa, ktorého zadržali 24. marca vo Francúzsku a obvinili zo spolčovania v zločineckej skupine s teroristickými zámermi. Dvoch jeho komplicov zadržali v Belgicku, ďalšieho v holandskom Rotterdame.

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že zločinecká sieť pod Kriketovým vedením bola pripravená podniknúť vo Francúzsku "extrémne násilný" útok. Cieľ teroristickej operácie sa zatiaľ nepodarilo identifikovať.

Po Kriketovom zadržaní polícia v jeho byte v meste Argenteuil v kraji Val d'Oise našla 105 gramov výbušniny TATP, ktorú používajú pri útokoch teroristické komandá organizácie Islamský štát (IS), ako aj dve bandasky s peroxidom vodíka a acetónom. V byte bol aj rozsiahly arzenál zbraní: päť pušiek typu Kalašnikov a plné zásobníky k nim, automatická pištoľ chorvátskeho pôvodu, sedem pištolí a "veľa munície". V byte sa našlo aj 1,3 kilogramu priemyselnej trhaviny, rozbušky a tisíce oceľových guľôčok.

Kriket je podozrivý, že na prelome rokov 2014-15 odcestoval do Sýrie - podobne ako aj jeho predpokladaný komplic Anis Bahri, zadržaný uplynulú nedeľu v holandskom Rotterdame. Podľa televízie RTBF existuje podozrenie, že na spáchanie atentátu vo Francúzsku si Kriketa a Bahriho najal práve IS.

Kriketa vlani v júli uznali v neprítomnosti v Belgicku za vinného zo spoluúčasti na verbovaní dobrovoľníkov do džihádistických oddielov v Sýrii. Spoluobvinenými v procese bol Abdelhamid Abaaoud, považovaný za hlavného strojcu atentátov v Paríži, i ďalšie osoby. Abaaoud prišiel o život vlani v novembri, niekoľko dní po atentátoch v Paríži, a to počas policajnej razie na parížskom predmestí Saint-Denis.

Polícia v Bruseli zatýkala antirasistických aktivistov i pravicových radikálov 

Belgická polícia dnes na námestí Place de la Bourse v centre Bruselu zadržala najmenej dve desiatky ľudí, ktorí sa chceli zúčastniť na úradmi nepovolenej demonštrácii proti islamofóbii. Podľa agentúry BELGA je medzi zadržanými aj prezident belgickej Ligy za ľudské práva.

Televízia RTBF informovala, že polícia námestie uzavrela. Cieľom tohto postupu je snaha polície vynútiť si rešpektovanie zákazu demonštrácií a manifestácií, ktorý v piatok vyhlásilo vedenie bruselského regiónu. 

Situácia je napätá aj v bruselskej štvrti Molenbeek, kde sa dnes malo konať zhromaždenie proti moslimskému extrémizmu, ktoré zvolalo vo Francúzsku sídliace ultrapravicové hnutie Génération Identitaire.

Starosta mestskej časti síce na dnes vydal zákaz na všetky verejné zhromaždenia, ale napriek tomu sa v rôznych častiach štvrte zhromaždili skupiny pravicových radikálov i bojovne naladených mladých moslimov, ktorí sa zvolávali prostredníctvom sociálnych sietí. Polícia sa snažila nedopustiť, aby sa tieto dva tábory dostali do kontaktu. 

Televízia RTBF informovala, že polícia v Molenbeeku zadržala dvoch pravicových radikálov a v ich aute zaistila nedovolené zbrane. Podľa televízie šlo buď zápalné fľaše, alebo paprikové spreje.

Uplynulú nedeľu sa v Bruseli uskutočnil pochod za účasti asi 450 futbalových fanúšikov a mladých nacionalistov. Polícia zadržala približne desať ľudí, ktorí rozpútali potýčky s políciou. Účastníci tejto demonštrácie obviňovali belgické vedenie, že teroristické útoky z 22. marca sú dôsledkom vládnej imigračnej politiky.

Nedávne atentáty v Bruseli si vyžiadali 32 obetí na životoch. Počas ich vyšetrovania sa ukázala spojitosť medzi nimi a sériou útokov z vlaňajšieho novembra v Paríži, kde džihádistické komandá zavinili smrť 130 ľudí. Časť útočníkov totiž pochádzala alebo vyrastala práve v Molenbeeku.

Viac o téme: LetiskoTerorizmusAtentátBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu