Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nové čísla prichádzajúcich utečencov prekvapia: Objavili novú trasu, pašerákov nič nezastaví

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tisíc štyristo osemdesiat dva. Presne toľko utečencov vylovili záchranári z líbyjských vôd iba za dva dni. Je to neklamný znak toho, že migranti sa po uzavretí balkánskej cesty vydávajú po novej trase. Prispôsobujú sa aj pašeráci.

Obavy odborníkov sa naplnili. Tí sa obávali, že uzavretie balkánskej trasy nezastaví príchod stoviek tisíc utečencov do Európy, ale vytvorí tlak na otvorenie inej trasy. Podľa dát OSN prišlo v tomto roku z Líbye do Talianska 14 a pol tisíc utečencov, informuje euobserver. To značí až vyše 40 percentný nárast za rovnaké obdobie minulého roka, píše euobserver.

Portál tiež pripomína, že Gréci hlásia znížený počet prichádzajúcich imigrantov. Ťažko povedať, či je za týmto poklesom dohoda EÚ s Tureckom. Medzitým je v Grécku približne 50 tisíc utečencov, ktorí čakajú na to, aby mohli pokračovať v ceste ďalej, najmä do Nemecka.

Pašeráci sa prispôsobujú tiež. Utečencom podľa nemeckých médií ponukajú prepravu z Grécka cez Adriatické more až do Talianska za 3 až 5 tisíc eur. Francúzsky minister Jean-Yves Le Drian zase informoval, že 800 tisíc utečencov čaká v Líbyi na to, aby sa mohli prepraviť na starý kontinent. 

Hovorkyňa Európskej komisie potvrdila správy o znižujúcom sa počte utečencov prichádzajúcich z Turecka do Grécka. Podľa Natashe Bertaud prišlo za minulý týždeň "iba" tisíc utečencov, zatiaľ čo bývalo zvykom, že ich prišlo iba za jeden deň 2 tisíc. 

Viac o téme: UtečenciLíbyaTalianskoBalkán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu