Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Turecké sily strieľajú po utečencoch: Na hranici zabili 16 sýrskych migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ANKARA/LONDÝN - Turecké pohraničné sily strieľajú po utečencoch, ktorí utekajú pred vojnou v Sýrii a pokúšajú sa prekročiť hranicu. Za posledné štyri mesiace tak zabili 16 utečencov, vrátane troch detí. Napísal to dnes britský denník The Times s odvolaním sa na organizáciu sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu v Sýrii monitoruje z Londýna.

Príslušník takzvanej slobodnej sýrskej polície, podporovanej Britániou, a jeden zo sýrskych prevádzačov žijúcich v Turecku novinám povedali, že toto číslo je v skutočnosti vyššie. Tvrdenie SOHR podľa The Times spochybňuje dohodu o repatriácii utečencov uzavretou nedávno medzi Európskou úniou a Ankarou, ktorá označuje Turecko za "bezpečnú tretiu krajinu". To znamená, že utečenci do nej môžu byť vratení z únie bez obavy z prenasledovania.

Turecko začalo tvrdo postupovať voči utečencom vlani v decembri po štyroch rokoch, počas ktorých mohli Sýrčania do krajiny voľne vstupovať aj bez pasu. Zmena v prístupe Ankary súvisela s tlakom Západu, aby Turci znemožnili voľný pohyb cez svoju hranicu. Táto trasa bola podľa The Times označovaná za "džihádistickú diaľnicu" kvôli veľkému počtu zahraničných bojovníkov mieriacich na územie ovládané radikálmi z Daeš.

Spomínaný prevádzač The Times povedal, že utečenci stále hranicu prekračujú, ale sú "buď zabití, alebo chytení". Turecká vláda tvrdí, že hranica zostáva otvorená pre sýrskych utečencov bezprostredne ohrozených na živote. Na sýrsko-tureckej hranici však stále zostávajú uväznené desiatky tisíc ľudí, ktorí utiekli pred bojmi v provincii Halab.

 

Viac o téme: MigrantiTureckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu