Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dohoda s Tureckom vystrašila utečencov: Hromadné vyhosťovanie nehrozí, ubezpečujú politici

Frans Timmermans
Frans Timmermans (Zdroj: TASR)

BRUSEL - Uplatnenie prípadnej dohody o migračnej kríze medzi EÚ a Tureckom nebude zahŕňať hromadné vyhosťovanie migrantov ani ich automatický návrat do Turecka.

Situácia každého migranta bude pred prípadným prijatím rozhodnutia o vyhostení posudzovaná individuálne, ubezpečil dnes prvý podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans."Každý bude mať možnosť požiadať o azyl a podať odvolanie, ak bude jeho žiadosť zamietnutá," vysvetlil Timmermans. 

Turecký premiér Ahmet Davutoglu na minulotýždňovom summite EÚ-Turecko v Bruseli predniesol niekoľko požiadaviek, ktoré sa stali súčasťou predbežnej dohody o riešení migračnej krízy. Konečné znenie dohody majú prijať európski lídri na tohtotýždňovom summite 
Davutoglu okrem iného presadil, aby sa počet navrátených sýrskych utečencov z gréckych ostrovov rovnal počtu sýrskych utečencov, ktorých krajiny EÚ prevezmú z Turecka. Turecký premiér okrem toho chce do roku 2018 navýšenie finančnej pomoci EÚ o ďalšie tri miliardy eur, urýchlenie procesu európskej integrácie a skorší termín zrušenia vízovej povinnosti pre tureckých

Viacero medzinárodných organizácií vrátane OSN však upozornilo, že hromadné vracanie migrantov by bolo v rozpore s medzinárodným právom. Timmermans sa dnes tieto obavy snažil vyvrátiť, keď zdôraznil, že akákoľvek migračná dohoda uzavretá medzi EÚ a Tureckom bude v súlade s medzinárodnými normami. 

Aj napriek početným kritickým hlasom ohľadne ústupkov EÚ voči Ankare má návrh dohody EÚ s Tureckom podporu viacerých európskych predstaviteľov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kancelárka v dnešnom vystúpení pred poslancami spolkového parlamentu podporila pripravovanú dohodu únie s Tureckom zameranú na vyriešenie migračnej krízy. Spresnila, že migranti, ktorí by mali byť presídlení priamo z Turecka, podľa schémy "jeden za jedného", by mali byť prerozdelení medzi krajiny EÚ podľa nového systému národných kvót. 

Tento návrh nových záväzkov v podobe kvót je nepriechodný prinajmenšom pre krajiny Vyšehradskej štvorky (V4). Krajiny V4 pred summitom EÚ presadili pozmeňovacie návrhy, podľa ktorých by dobrovoľné presídľovanie sýrskych utečencov z Turecka nemalo prebiehať na báze nových záväzkov.

Viac o téme: Frans Timmermans
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu