Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Deti chcú pripraviť na najhoršie: Nová príručka, ako pochopiť utečenca a prežiť katastrofu!

Úvodná strana komiksu. Zobraziť galériu (4)
Úvodná strana komiksu. (Zdroj: UNHCR)

PRAHA - Úrad vysokého komisára OSN spolu s organizáciou Meta sa rozhodol pomôcť deťom priblížiť situáciu ich rovesníkov, ktorí sa z nie vlastných príčin ocitnú na úteku z domova. Vydali preto príručku s názvom Hello Czech Republic, ku ktorej patrí kreslený komiks o malom chlapcovi putujúcom z Afganistanu do Švédska a krátky film o detských utečencoch. Prostredníctvom nich majú učitelia predovšetkým žiakom druhého stupňa základných škôl vysvetliť, ako k tejto náročnej téme pristupovať. Zaujímavosťou je, že jednou z možností na rozoberanie je aj jadrová havária v Česku, po ktorej desať miliónov obyvateľov uniká do zahraničia.

Kontroverzný odkaz rakúskeho lekára, za ktorý bude pykať: Utečencov neošetrujem

"Cieľom je obmedziť negatívne postoje a predsudky a zároveň sa snažiť o rozvoj bezpečnej školy, v ktorej je so všetkými zaobchádzané rovnako. Tento cieľ chceme dosiahnuť tým, že bude na témy nahliadať rôznymi uhlami pohľadu," píše sa podľa idnes.cz v úvode príručky. "Jedným zo spôsobov prevencie i riešenia komentárov zaťažených predsudkami je vziať si k ruke fakty a štatistiky a viesť diskusiu o tom, prečo sa z ľudí stávajú utečenci. Prečo existuje právo na azyl, komu je určené a aká je situácia utečencov v rôznych častiach sveta?" vysvetľujú autori materiálu.

Deti chcú pripraviť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UNHCR)

Priložený 60-stranový komiks s názvom "Raz sa zase stretneme, Sanam" zobrazuje príbeh afganského chlapca, ktorý uteká pred vojnou do Švédska, rieši existenčné problémy a cnie sa mu po rodine. Príbeh vychádza z rozhovorov vedených v zime na prelome roku 2012 a 2013 s mladými ľuďmi, ktorí do Švédska prišli sami, bez rodičov. Štrnásťminútový film je zase pravdivou výpoveďou kurdského dievčaťa Šádí, ktoré matka poslala do Švédska.

Deti chcú pripraviť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UNHCR)

K obom materiálom sa má podľa príručky potom medzi deťmi rozvinúť diskusia o tom, ako na nich zapôsobili. Čo viedlo dievčinu k odchodu z krajiny. Ako sa asi cíti a na čo myslí. A ako by jej oni sami mohli pomôcť, keby zrazu prišla k nim do triedy.

Deti chcú pripraviť na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: UNHCR)

Medzi najbizarnejšie cvičenie sa však môže zaradiť scenár, kedy si deti majú predstaviť, že sa píše rok 2030 a v Česku sa odohrá veľká jadrová havária, ktorá spôsobí, že ich domovina bude ďalších 200 rokov neobývateľná. Desať miliónov občanov sa preto musí zachrániť odchodom do zahraničia, ale iba jedna jediná krajina prejavila ochotu ich prijať. Je to Peacestán s 300 miliónmi obyvateľov a odlišnou kultúrou. Verejnosť sa však proti ich príchodu búri, preto vláda rozhodla, že skôr ako dovolí Čechom vstúpiť, potrebuje poznať odpovede na niektoré otázky. Deti sa majú tváriť, že boli práve vybrané ako zástupcovia, ktorí budú na ne odpovedať a musia sa dobre rozhodnúť, aby všetkých svojich spoluobčanov dostali do bezpečia.

Viac o téme: UtečenciKomiksPríručka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu