Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Poľsko chce prehodnotiť migračnú politiku EÚ: Nie sme pripravení prijať 7-tisíc utečencov

Beata Szydlova
Beata Szydlova (Zdroj: SITA)

VARŠAVA – Nová poľská premiérka Beata Szydlová dnes vyhlásila, že jej krajina nie je pripravená prijať 7000 utečencov, s čím súhlasila predošlá vláda Poľska v rámci plánu Európskej únie na prerozdelenie približne 160.000 utečencov z Talianska a Grécka.

Szydlová sa podľa vlastných slov tiež domnieva, že členské štáty EÚ by si želali opätovné otvorenie diskusie o migračnej politike. Spomenula pritom nedávne vyhlásenie Dánska, že sprísni svoje podmienky prijímania migrantov, informovala agentúra AP.

Szydlová uviedla, že situácia sa zmenila po útokoch v Paríži z 13. novembra. "Súčasné riešenia nie sú dobré a my sme pripravení sadnúť si a hovoriť o nich," povedala.

Nový poľský minister vnútra: Rozhodnutie prijať 7000 utečencov bolo "nesprávne" 

Nový poľský minister vnútra Mariusz Blaszczak dnes vyhlásil, že rozhodnutie predchádzajúcej vlády prijať 7000 utečencov bolo "nesprávne". Blaszczak uviedol pre poľský štátny rozhlas, že nová vláda nebude robiť "nijaké kompromisy", pokiaľ ide o bezpečnosť Poliakov.

Minister vnútra nepovedal, či vláda zvráti spomínané rozhodnutie, ktoré bolo súčasťou plánu Európskej únie na prerozdelenie približne 160.000 utečencov medzi jednotlivé členské štáty EÚ. Títo utečenci prišli do Talianska a Grécka, ktoré už nedokážu zvládať bremeno starostlivosti, pripomína agentúra AP. Nový konzervatívny kabinet premiérky Beaty Szydlovej sa slávnostne ujal úradu minulý týždeň.

Viac o téme: PoľskoMigračná krízaBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu