Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Plot proti utečencom vyvoláva nezhody: Môže viesť k bilaterálnemu sporu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÁHREB/ĽUBĽANA - Výstavba plota na slovinsko-chorvátskej hranici, s ktorého budovaním začala Ľubľana v súvislosti s neutíchajúcim prílevom migrantov do krajiny, hrozí prerásť v spor medzi oboma krajinami.

Záhreb totiž obviňuje Ľubľanu, že časť plota vybudovala na jeho území a požaduje jeho odstránenie. V prípade, že by tak Slovinsko neurobilo, a to do štvrtkového rána, Chorvátsko pohrozilo, že najskôr bude reagovať protestnou nótou a následne plot odstráni vo vlastnej réžii.Slovinsko, ktoré ešte nedostalo chorvátsku nótu, však trvá na tom, že plot stojí výlučne na jeho území.

Obe strany vnímajú odlišne úsek plotu v okolí hraničného priechodu Rigonce. Práve tam šéf chorvátskej polície Goran Barušič informoval dnes slovinských kolegov o tom, že plot sa nachádza na chorvátskej strane štátnej hranice.Podľa chorvátskych médií vraj ide o celkove sedem kontroverzných miest pri vytýčení plota.Obe strany posilnili podľa informácií očitých svedkov policajnú prítomnosť na štátnej hranici, neskôr sa však príslušníci chorvátskej polície z okolia hranice stiahli.

"Slovinsko síce začalo s výstavbou plota na vybraných úsekoch štátnej hranice s Chorvátskom, avšak účelom týchto technických bariér nie je brániť ľuďom v príchode do Slovinska... alebo výrazne obmedzovať ich počet. Ich účelom je nasmerovať tok migrantov ku kontrolovaným vstupom," uviedol v priebehu dnešného dňa na tlačovej konferencii štátny tajomník slovinského ministerstva vnútra Boštjan Šefic.

Slovinsko sa stalo súčasťou tzv. balkánskej migračnej trasy 17. októbra po tom, ako Maďarsko uzavrelo svoje hranice s Chorvátskom. Z Chorvátska do Slovinska odvtedy prišlo už viac ako 180.000 utečencov a iných migrantov z Blízkeho východu, Ázie či Afriky. V najbližších dňoch sa očakáva príchod ďalších približne 30.000 migrantov. Väčšina z nich smeruje do Rakúska alebo Nemecka.

Ľubľana plánuje podľa slov šéfa tamojšej diplomacie Karla Erjaveca výstavbu 180 cm vysokého plota na celkove 80 km zo 670 km dlhej slovinsko-chorvátskej štátnej hranice, pričom sa mieni vyhnúť kontroverzne vnímaným hraničným úsekom, ktoré sú predmetom bilaterálneho medzinárodného súdneho sporu. V popoludňajších hodinách bol plot dohotovený na dvoch miestach o celkovej dĺžke 1,5 km. Slovinské médiá však informovali, že sa stavebné práce začali paralelne vo viacerých hraničných lokalitách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu