Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Česi riešia utečeneckú krízu hľadaním spojencov: Chcú vytvoriť blokačnú menšinu v Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Česká republika sa pokúsi medzi štátmi Európskej únie získať spojencov pre vytvorenie blokačnej menšiny s cieľom zabrániť možnému schváleniu trvalých kvót pre prerozdelenie utečencov v rámci únie.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia premiéra Bohuslava Sobotku po stretnutí so zástupcami ČR v Európskom parlamente, o ktorom informovali české elektronické médiá. Praha sa popri rokovaniach s ostatnými partnermi z Vyšehradskej štvorky mieni zamerať napríklad na pobaltské republiky a Fínsko, prípadne ďalšie severské krajiny, ale aj štáty z juhu kontinentu.

Kým pri hlasovaní o prerozdelení 120.000 utečencov medzi členské krajiny únie hlasovalo proti iba kvarteto štátov, SR a ČR, ako aj Maďarsko a Rumunsko, proti zavedeniu trvalých kvót je podľa Sobotkových slov viacero krajín, napríklad aj Poľsko. Blokačnú menšinu môže v rámci predpisov Európskej únie vytvoriť hoci len štvorčlenná skupina krajín, ktorých počet obyvateľov však tvorí viac ako 35 percent populácie únie. Z dnešnej diskusie s českými europoslancami vyplynulo, že súdny postup voči kvótam by nebol vhodný. Prípadná žaloba by totiž podľa českého premiéra oslabila pozíciu Prahy 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu