Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svetová banka poskytne pôžičky krajinám, postihnutým utečeneckou krízou

(Zdroj: SITA)

LIMA - Prezident Svetovej banky Jim Yong Kim v sobotu oznámil, že Svetová banka v spolupráci s Islamskou rozvojovou bankou ponúkne pôžičky krajinám, postihnutým záplavou utečencov zo Sýrie. Informuje dnes o tom agentúra DPA.

Jim Yong Kim takisto vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spoločnými silami prispelo k stabilite v tomto nepokojmi zmietanom regióne. "Teraz musíme začať investovať do novej budúcnosti Blízkeho východu a severnej Afriky," vyhlásil. "Pokračovať v doterajšom smere už nie je viac možné." 

Podľa generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna sa v Sýrii a susedných krajinách nachádza viac než 10 miliónov ľudí, ktorí urgentne potrebujú humanitárnu pomoc. "Počet utečencov sa vyšplhal k viac než 4 miliónom. Je to strašná situácia," povedal Pan Ki-mun. 

Generálny tajomník OSN takisto vyzval krajiny sveta, aby pomohli znížiť tlak na Libanon a Jordánsko, ktoré čelia neustálemu náporu utečencov cez ich spoločnú hranicu so Sýriou. 
Kim uviedol, že v regióne muselo opustiť svoje domovy 15 miliónov ľudí. "Je to tá najhoršia utečenecká kríza od čias druhej svetovej vojny," povedal prezident Svetovej banky.

Viac o téme: Jim Yong KimIslamská rozvojová banka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu