Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moment, ktorý mohol navždy zmeniť dejiny: Hitlera od smrti delili len minúty!

George Elser a Adolf Hitler Zobraziť galériu (3)
George Elser a Adolf Hitler (Zdroj: jupiterimages, wikipedia)

MNÍCHOV/PRAHA - Dnes uplynie 75 rokov od udalosti, ktorá mohla pootočiť koleso dejín a možno aj ušetriť milióny životov. Nacistický vodca Adolf Hitler len tesne unikol smrti.

O 21.20, len niekoľko minút po tom, čo ukončil svoj prejav na každoročnej spomienkovej slávnosti so "starými bojovníkmi" NSDAP pri príležitosti neúspešného pokusu o puč v roku 1923 a opustil sálu mníchovskej pivárne Bürgerbräukeller, explodovala v stĺpe v tesnej blízkosti rečníckeho pultu časovaná bomba.

Vybuchla síce na sekundu presne, ale vzhľadom na to, že Hitler svoj prejav nečakane ukončil skôr ako v iných rokoch, bol v okamihu explózie už 13 minút mimo sálu.

Piváreň po výbuchu bomby v roku 1939
Zobraziť galériu (3)
Piváreň po výbuchu bomby v roku 1939  (Zdroj: Bundesarchiv)

Mohutný výbuch úplne zdemoloval interiér pivárne a zanechal po sebe osem mŕtvych a približne šesť desiatok zranených. Bombu zostrojil a do ním vyhĺbenej dutiny stĺpa umiestnil tridsaťšesťročný stolár George Elser. Potom odišiel vlakom do Kostnice a ešte pred výbuchom prešiel hranice do Švajčiarska, kde ho však zadržali.

Elser, u ktorého sa našlo niekoľko kompromitujúcich predmetov, sa neskôr k svojmu činu priznal. Previezli ho do koncentračného tábora Sachsenhausen a neskôr do Dachau, kde mal prečkať vojnu a potom byť postavený pred súd. Na jej sklonku, 9. apríla 1945, ho však na príkaz z najvyšších miest zastrelili.

Bunker v Dachau, do ktorého Elsera previezli.
Zobraziť galériu (3)
Bunker v Dachau, do ktorého Elsera previezli.  (Zdroj: jupiterimages, wikipedia)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu