Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V študentských komunálnych voľbách zvíťazili najmä nezávislí kandidáti

BRATISLAVA – V komunálnych voľbách v Bratislave zvíťazil nezávislý kandidát Milan Kňažko, v Košiciach Richard Raši (Smer-SD) a v Žiline nezávislý kandidát Ján Slota. Aj to vyplýva z výsledkov študentských komunálnych volieb, ktoré sa konali vo štvrtok (6. 11.) v 72 stredných školách po celom Slovensku. Dnes ich v Bratislave prezentovali zástupcovia Inštitútu pre verejné otázky (IVO).

Modelové voľby prebehli v 37 mestách a zúčastnili sa ich voliči, ktorí v tomto prípade dosiahli vek nad 15 rokov. Priebeh hlasovania bol totožný ako pri bežných voľbách. Na školách bola zriadená volebná miestnosť s volebnou komisiou. Študenti sa museli najprv legitimovať, až potom hlasovali za plentou a svoj hlas mohli hodiť do urny. "Chceme, aby si tí, ktorí ešte nedosiahli vek 18 rokov, vyskúšali ako prebiehajú voľby. Voličský návyk sa totiž vytvára v mladom veku. Naším cieľom je zvýšiť podiel mladých ľudí vo voľbách," povedal riaditeľ IVO Miroslav Kollár.

Ako ďalej uviedol, do minulotýždňových študentských komunálnych volieb sa zapojilo spomedzi 18.575 oprávnených voličov celkovo 9603 hlasujúcich stredoškolákov. Volebná účasť bola v tomto prípade 51,7 percenta. "Z výsledkov vyplýva, že bolo zvolených 22 nezávislých kandidátov a 15 kandidátov politických strán," spresnil Ján Bartoš z IVO. Víťazom sa tak napríklad stali nezávislí - Peter Gogola v Banskej Bystrici, v Poprade Anton Danko alebo Jaroslav Čefo v Liptovskom Mikuláši. 

Stranícki kandidáti zvíťazili naopak v Seredi – Matin Tomčányi (Smer-SD, SDKÚ-DS), v Leviciach – Štefan Mišák (Smer-SD, SNS, Strana zelených) či v Prešove – Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, Most-Híd, NOVA, OKS). "Stranícke rozdelenie všetkých odovzdaných hlasov bolo takmer totožné. Nezávislí kandidáti získali 49,8 percenta a kandidáti politických strán 50,2 percenta hlasov," povedal Bartoš, ktorý dodal, že v prípade politických uchádzačov dominoval Smer-SD a koalície, avšak bez koalícií s KDH a SDKÚ-DS.

Študentské voľby 2014 sú projektom IVO, ktorý vychádza z podobných projektov realizovaných napríklad v Českej republike. Vďaka nemu sa v tomto roku realizovali na Slovensku študentské voľby prezidenta SR a do Európskeho parlamentu. Ambíciou projektu je intenzívnejšie vtiahnuť mladých ľudí do verejného priestoru a zvýšiť ich občiansku angažovanosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu