Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V týchto troch obciach sa voľby konať nebudú: Nikto nekandiduje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Komunálne voľby, ktoré budú nadchádzajúcu sobotu 15. novembra, sa neuskutočnia v troch obciach. Ide o Ižipovce (okres Lipt. Mikuláš), Ondavku (okres Bardejov), Harakovce (okres Levoča). "Neboli v nich podané kandidačné listiny pre voľby poslancov zastupiteľstva ani starostu obce," uviedla dnes predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová. V ďalších dvoch obciach sa nebudú voliť starostovia a v 14 prebehnú neúplné voľby do miestneho zastupiteľstva.

Štatistici dnes po tretí raz a naposledy skúšali spracovanie výsledkov hlasovania vo voľbách do orgánov samosprávy obcí. Skúška dopadla úspešne. Zapojilo sa do nej vyše tisíc pracovníkov úradu v centrále i regiónoch. Na spracovanie výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí bude použitý Integrovaný volebný informačný systém, ktorý bol už úspešne aplikovaný pri spracovaní volieb do orgánov samosprávnych krajov, pri voľbe prezidenta SR a pri voľbách do Európskeho parlamentu.

Štatistici budú podobne, ako aj pri iných voľbách, zverejňovať priebežné výsledky volieb. Ľudia ich budú môcť nájsť na weboch http://www.statistics.sk a http://www.volbysr.sk. Objavia sa po tom, ako sa potvrdia prvé zápisnice miestnych, respektíve mestských komisií. Následne sa budú výsledky podľa Benkovičovej aktualizovať každých desať minút. Oficiálne výsledky budú zverejnené v nedeľu 16. novembra.

Voľby sa uskutočnia 15. novembra, odovzdať hlasy bude možné v 5989 volebných okrskoch. Starostov, primátorov a poslancov si bude voliť 2926 obcí vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Právo voliť majú vyše štyri milióny voličov. Hlasovať môžu aj cudzinci. Zoznam kandidátov na starostov, primátorov a komunálnych poslancov si možno skontrolovať na webstránkach obcí, prípadne na výveskách v obciach. V prípade, že starosta či primátor nebude zvolený, do dvoch týždňov budú nové voľby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu