Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obecné voľby sú iné ako ostatné: Toto by ste pred sobotou mali vedieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sobotňajšie voľby primátorov a starostov obecných, mestských a miestnych poslancov sú iné ako ostatné.

Ako pre povedala predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová, "tieto voľby sa končia na úrovni obcí. Pri voľbe do Európskeho parlamentu alebo pri voľbe prezidenta je každý hlas zarátaný do celoslovenského počtu, pretože Slovensko tvorí jeden volebný obvod. Teraz je každá obec autonómna, samostatná a vlastne v 2 926 obciach sa uskutočnia samostatné voľby". Štatistický úrad má v spracovaní výsledkov obecných volieb povinnosti odlišné od volieb prezidenta, volieb do Národnej rady SR alebo do Európskeho parlamentu.

Obecné voľby sú voľby, ktoré sa končia na úrovni obcí. Najkomplikovanejšie budú v Bratislave, kde je 398 volebných okrskov a v Košiciach, kde je 198 volebných okrskov. Kým nebude spracovaná zápisnica z posledného volebného okrsku, nie sú voľby spracované, zdôraznila Benkovičová. Doplnila, že obecné voľby sú iné v tom, akým spôsobom sa dostávajú informácie z obcí. Štatistický úrad v rámci 49 odborných sumarizačných útvarov (OSÚ) obvodných volebných komisií pracuje v prípade obcí a miest so zápisnicami miestnych a mestských volebných komisií.

V ďalších desiatich prípadoch: Bratislava – mesto, Košice – mesto, Bratislava – Petržalka, Banská Bystrica, Prešov, Žilina, Nitra, Bratislava – Ružinov, Trnava a Martin spracovávajú OSÚ mestských volebných komisií dokonca priamo zápisnice okrskových volebných komisií. V týchto mestách a dvoch bratislavských mestských častiach je totiž počet okrskov 51 a viac, čo je zákonná hranica na zriadenie samostatného sumarizačného útvaru. Všetky tieto rôzne zdroje sa musia spojiť pri tvorbe zápisnice Ústrednej volebnej komisie. 

Na spracovanie výsledkov volieb do orgánov samosprávy obcí použije ŠÚ SR Integrovaný volebný informačný systém. Štatistici ho úspešne využili pri spracovaní krajských volieb, pri voľbe prezidenta a tiež pri voľbách do Európskeho parlamentu. Systém je univerzálny pre všetky typy volieb a referend a poskytuje komplexné elektronické služby na prípravu, zber a spracovanie výsledkov ako aj prezentáciu priebežných a definitívnych výsledkov. Integrovaný volebný informačný systém využije na spracovanie výsledkov hlasovania 615 obcí.

Obce prijali bezplatnú ponuku ŠÚ SR, čo im umožní spracovať výsledky hlasovania elektronicky. Ak výsledky volieb spracujú elektronicky, nemusia ich podľa Ľudmily Benkovičovej prepisovať ručne do oficiálneho tlačiva. Na základe rozhodnutia Ústrednej volebnej komisie môžu výpis z počítača, ktorý bude opečiatkovaný a podpísaný všetkými členmi komisie, použiť ako oficiálny dokument, zdôraznila. 

Zákon od štatistického úradu nevyžaduje prezentáciu priebežného spracovania výsledkov hlasovania, upozornila Benkovičová. ÚVK však na svojom prvom zasadnutí v duchu doterajšej tradície schválila ŠÚ SR možnosť zverejniť priebežné neoficiálne výsledky obecných volieb. ŠÚ SR ich uverejní po zaznamenaní prvých zápisníc z miestnych či mestských volebných komisií v sobotu po 20:00 na dvoch webových stránkach - http://www.statistics.sk a http://www.volbysr.sk. "Nebudeme na tých stránkach prezentovať výsledky okrskov, ale sa budú prezentovať až výsledky za mestskú alebo miestnu časť, skrátka za obec," povedala Benkovičová. Napríklad v Bratislave, kde je najviac okrskov - 398, to znamená, že na weboch budú výsledky celých mestských častí a mesta. Definitívne výsledky budú zverejnené po ich schválení ÚVK v nedeľu 16. novembra. 

Starostov obcí, primátorov miest a poslancov obecných, mestských či miestnych zastupiteľstiev si na najbližšie štyri roky volíme v sobotu 15. novembra od 7:00 do 20:00. V niektorých obciach sa môže začať hlasovať skôr, všade však musia byť volebné miestnosti otvorené do 20:00. Voľby predstaviteľov 2 926 obcí, miest a v prípade Bratislavy a Košíc aj ich mestských častí sa neuskutočnia vo všetkých 5 989 volebných okrskoch. Pre nedostatok kandidátov si v 14 obciach nezvolia celé zastupiteľstvo, v piatich obciach nebudú voliť starostu a v troch z nich ani svoj poslanecký zbor. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu