Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ebola má ničivý vplyv na životy detí v západnej Afrike

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK – V oblastiach západnej Afriky najviac postihnutých pretrvávajúcou epidémiou eboly žije približne deväť miliónov detí, na ktoré má táto choroba ničivý vplyv. Zhruba 5000 detí sa tam ebolou nakazilo priamo, uvádza sa v dnes zverejnenej správe Detského fondu OSN (UNICEF).

UNICEF vyzval na úplné vykynoženie eboly v krajinách ňou najhoršie zasiahnutých - z Guiney, Libérie a Sierry Leone - a varoval, že táto nákaza už teraz narušila životy miliónov detí a bude mať na ne ešte dlhotrvajúci dopad. Píše o tom agentúra DPA.

Odhadovaných 5000 nakazených detí predstavuje okolo 20 percent z celkového počtu všetkých infikovaných osôb, pričom ďalších 16.000 detí prišlo po úmrtí na krvácavú horúčku ebola o jedného alebo oboch rodičov či niekoho z opatrovateľov.

V dôsledku poničeného zdravotného systému sú deti žijúce v týchto krajinách západnej Afriky omnoho náchylnejšie podľahnúť ďalším chorobám, ako malária, osýpky či akútna podvýživa. "Epidémia sa nikdy neskončí, pokiaľ sa nepodarí eliminovať aj posledný prípad. Treba lokalizovanie a liečenie každého jedného chorého, ako aj prísne sledovanie všetkých osôb, ktoré s ním mohli prísť do kontaktu," konštatovala v New Yorku Barbara Benteinová, medzinárodná koordinátorka UNICEF-u pre ebolu.

Iba samotné tri západoafrické krajiny Sierra Leone, Guinea a Libéria zaznamenali od prvého vlaňajšieho prípadu tohto ochorenia 10.144 obetí na životoch a na ebolu doteraz ochorelo 24.597 osôb, uvádza sa v najnovšej správe Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu