Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Americký minister obrany vyzdvihol zásluhy vojakov v boji s ebolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

FORT CAMPBELL - Americký minister obrany Chuck Hagel dnes povedal, že v pokroku s bojom proti smrtiacemu vírusu ebola v západnej Afrike sú vidieť povzbudivé náznaky. Niektoré zásluhy si za to podľa jeho slov bude môcť pripísať aj americká armáda.

Hagel vyhlásil pred príslušníkmi americkej 101. výsadkovej divízie, že je príliš skoro na to, aby sa dalo povedať, kedy skončí misia armády v misii proti epidémii eboly v Libérii a Senegale. Minister si bol pozrieť výcvik vojakov, ktorí majú byť do Afriky nasadení. Vojaci poskytujú logistickú a ďalšiu pomoc, ale nie sú v priamom kontakte s nakazenými osobami. Napriek tomu budú musieť po návrate do USA absolvovať karanténu, ktorá trvá 21 dní, doplnila agentúra AP.

Červený kríž upozorňuje: V Afrike vznikajú nové ohniská eboly

Predstavitelia Červeného kríža, ktorí pomáhajú viesť boj s ebolou v západnej Afrike, dnes povedali, že jej vírus sa stále šíri a že majú problém získavať zdravotníkov pre boj s ebolou.

Antoine Petitbon z Francúzskeho Červeného kríža vyhlásil, že je preňho ľahšie naverbovať ľudí, aby išli do Iraku, napriek tamojším bezpečnostným rizikám. Francúzsky Červený kríž čelí podľa jeho slov problému, ktorý doteraz nikdy nemal: 60 percent ľudí, ktorí sa upíšu, že budú pracovať v zóne eboly neskôr z tohto záväzku vycúva pre nátlak rodiny a priateľov, informovala tlačová agentúra AP.

Vedúca urgentných operácií Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Birte Haldová povedala, že po nedávnom náraste optimizmu, že sa vírus dostáva pod kontrolu, najmä v Libérii, dnes v Bruseli uviedla, že vírus eboly "sa objavuje v nových dedinách, na nových miestach". "Je absolútne predčasné začať byť optimistom," citovala ju AP. Haldová informovala, že do Mali dorazí tím medzinárodných expertov, aby tam pomáhal zdravotníckym orgánom s tamojšou epidémiou eboly.

"Nanešťastie to nevyzerá, že sme dospeli k obratu," uviedla Haldová, ktorá vedie boj Červeného kríža s ebole v Afrike. Predstavitelia Červeného kríža hovorili na spoločnej tlačovej konferencii v Bruseli. Médiá vyzvali, aby tlmočili ľuďom posolstvo, že ebola nie je vysoko nákazlivá. Čím lepšie tomu bude verejnosť rozumieť, "tím viac ľudí sa dobrovoľne prihlási na prácu v týchto krajinách," dodal riaditeľ Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca pre Afriku Alasan Senghore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu