Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lupiči ukradli vzorky krvi zrejme obsahujúce vírus eboly

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KONAKRY – Lupiči v Guinei ukradli chladiaci box s krvnými vzorkami, ktoré zrejme obsahovali vírus eboly.

Informovali o tom dnes guinejskí predstavitelia. Zároveň varovali pred nebezpečenstvom a zaviazali sa k zavedeniu prísnejších bezpečnostných opatrení pre prepravu nákazlivého nákladu. Vozidlo prevážalo v stredu 19. novembra skúmavky obsahujúce krv, keď došlo k lúpeži. Páchatelia čakali pri kraji vozovky. Vozidlo smerovalo z prefektúry Kankan v strednej časti Guiney do mesta Guéckédou na juhu, v ktorom sa nachádza testovacie zariadenie.

Lupiči zadržali taxík-mikrobus, ktorý viezol vzorky pacienta s podozrením na ochorenie na ebolu, informoval tlačový tajomník Guinejského Červeného kríža, ktorého citovala agentúra AP. Nie je známe, prečo lupiči vzali krvné vzorky. Guinejskí predstavitelia však v štátnom rozhlase zlodejov vyzývali, aby ich vrátili.

"Upovedomili sme bezpečnostné služby. Ak budú zlodeji s touto krvou manipulovať, bude to nebezpečné," povedal Dr. Barry Moumie, ktorý v národnom koordinačnom výbore pre ebolu riadi oblasť starostlivosti o pacientov. "Môžem vás však ubezpečiť, že postup pri prevoze vzoriek bude teraz sprísnený, aby sme sa vyhli takýmto sklamaniam," dodal. Ebola, ktorá usmrtila už viac ako 5000 ľudí prevažne v Libérii, Sierre Leone a Guinei, sa šíri predovšetkým kontaktom s nakazenými telesnými tekutinami, vrátane krvi, stolice a zvratkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu