Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Epidémia pokračuje: Zdravotníčka z Texasu sa nakazila ebolou!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

DALLAS/BOSTON - Americké federálne úrady dnes potvrdili, že zdravotníčka, ktorá sa starala o pacienta s ebolou v texaskom Dallase, sa nakazila touto nebezpečnou chorobou. Informovala o tom agentúra AP.

Texaskí predstavitelia predtým uviedli, že žena bola podľa predbežných výsledkov vystavená ebole. S definitívnym potvrdením však čakali na federálne Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré neskôr oznámilo, že testy boli pozitívne.

Nemenovaná zdravotníčka mala podľa úradov na sebe úplný ochranný odev, keď sa starala o Libérijčana Thomasa Erica Duncana, ktorý zomrel v stredu v dallaskej nemocnici. Ďalší podozrivý prípad v USA dnes hlásili zo štátu Massachusetts. Pacienta, ktorý sa nedávno vrátil z Libérie, tam s príznakmi eboly previezli do nemocnice v Bostone, informovala agentúra Reuters. Pacient vyhľadal lekársku pomoc v meste Braintree pri Bostone vzhľadom na bolesti hlavy a svalov.

Obama vyzval úrady, aby zabezpečili pripravenosť nemocníc na pacientov s ebolou

Americký prezident Barack Obama požiadal federálne úrady, aby prijali ďalšie kroky, ktoré by zabezpečili pripravenosť amerického zdravotníckeho systému v otázke bezpečnostných postupov pri víruse ebola. 

Barack Obama
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Obamova žiadosť prišla v čase, keď sa verejnosť dozvedela, že príčinou nakazenia jedného zo zdravotníkov, ktorí sa starali o pacienta s ebolou v nemocnici v Dallase, vírusom tejto smrtiacej choroby, bolo porušenie postupu pri liečbe.

"Sme hlboko znepokojení týmto novým vývojom," povedal lekár Thomas Frieden, šéf amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), v rozhovore pre stanicu CBS. Zdravotnícky pracovník v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase, ktorý poskytoval starostlivosť zosnulému pacientovi s ebolou Thomasovi Ericovi Duncanovi, má po predbežných testoch pozitívne výsledky na toto nebezpečné ochorenie.

"Domnievam sa, že fakt, že sme nevedeli o zjavnom porušení postupu pri liečbe, je znepokojivý. Sme schopní zabrániť šíreniu eboly bezpečnou opaterou o pacientov," povedal Frieden.

Sestry ošetrujúce pacientov s ebolou hrozia štrajkom

Libérijské zdravotné sestry a ďalší personál ošetrujúci pacientov s ebolou budú od pondelka štrajkovať, ak sa s úradmi nedohodnú na zvýšení rizikových príplatkov. Námestník ministerstva zdravotníctva Tolbert Nyenswah v nedeľu varoval, že takýto štrajk v strede epidémie eboly by mal "veľmi negatívne následky". Ako informoval šéf Národnej asociácie pracovníkov zdravotníctva George Williams, ošetrovatelia a sestry požadujú zvýšiť rizikový príplatok na 700 dolárov za mesiac. V súčasnosti sa táto suma pohybuje od 200 do 300 dolárov mesačne. Na liečbe pacientov s ebolou pracuje asi 1000 členov asociácie, pričom zdravotníci sú vystavení najväčšiemu riziku nákazy.

Počet obetí smrtiaceho vírusu ebola v západnej Afrike už prekročil číslo 4000. Zaznamenali tiež celkovo 8 399 nakazených celkovo zo siedmich krajín. Len v samotnej Libérii podľahlo ebole viac než 2300 ľudí.

Ministri EÚ budú rokovať o skríningu cestujúcich z krajín zasiahnutých ebolou 

Ministri zdravotníctva krajín EÚ boli na štvrtok 16. októbra pozvaní na mimoriadne "technické stretnutie" do Bruselu. Rokovať budú o možnom posilnení kontrol cestujúcich z afrických krajín postihnutých epidémiou eboly. Oznámilo dnes talianske predsedníctvo v EÚ. Stretnutie ministrov má za cieľ koordinovať činnosť členských štátov, pretože momentálne neexistuje zhoda v tom, či vykonávať skríning cestujúcich z postihnutých afrických krajín na letiskách EÚ.

V súčasnosti iba Londýn, ako jediná metropola z členských krajín únie, zaviedla (9.10.) kontroly cestujúcich na hlavných letiskách a železničných staniciach. Londýn nasledoval predošlý príklad amerických a kanadských úradov. Talianske predsedníctvo v EÚ spresnilo, že pôjde o čisto "technické stretnutie" a výmenu názorov, lebo vykonávanie opatrení v tejto oblasti je v kompetencii členských štátov. Diskusie ministrov sa majú zamerať na účinnosť detekčných procedúr pre osoby prichádzajúce z postihnutých krajín.

Cieľom stretnutia je zároveň poslať verejnosti správu o tom, že EÚ berie situáciu okolo eboly vážne. Minulý týždeň spôsobila paniku správa, že sa týmto nebezpečným vírusom infikovala španielska zdravotná sestra. Viacero krajín únie, najmä však Francúzsko a Belgicko, majú priame letecké spojenie s rizikovými oblasťami v západnej Afrike, kde si ebola podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyžiadal už viac ako 4000 obetí. WHO odporúča zavedenie skríningu medzi cestujúcimi, ktorí prichádzajú z najviac postihnutých oblastí.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu