Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Libérijskí zdravotníci vyhlásili štrajk počas epidémie eboly

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

MONROVIA - Do štrajku dnes vstúpili zdravotnícki pracovníci v Libérii, ktorá je jednou z krajín najviac postihnutých epidémiou horúčky ebola. Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na libérijského ministra zdravotníctva Waltera Gwenigalea.

Zdravotníci požadujú vyššie platy a ochranné vybavenie. V niektorých častiach krajiny boli podľa miestneho rozhlasu zatvorené všetky nemocnice a kliniky. V krajine zomrelo na nákazu smrtiacim vírusom takmer 100 zdravotníkov. Asociácia zdravotníckych pracovníkov od vlády požaduje, aby jej členov platila vyšší rizikový príplatok, ako aj návrat dvoch svojich predstaviteľov, ktorí prišli o prácu po tom, ako vyzvali na dvojtýždňový štrajk.

Libérijskí zdravotníci vyhlásili štrajk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Vláda sľúbila vyplácať sestrám a lekárskym asistentom, ktorí pracujú v bežných nemocniciach, rizikový príplatok vo výške 300 dolárov. Tým, ktorí pracujú v zariadeniach špecializovaných na liečbu eboly by mali dostať 450 alebo 500 dolárov. Peniaze sa mali začať vyplácať v septembri, ale doposiaľ k tomu nedošlo.

Minister Gwenigale vyhlásil, že pracovníci dostanú primerané príplatky, ale vylúčil návrat prepustených zdravotníckych predstaviteľov. Súčasne varoval, že tí zdravotníci, ktorí sa na štrajku zúčastnia, môžu prísť o prácu. 

Libérijskí zdravotníci vyhlásili štrajk
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Tí zdravotnícki pracovníci, ktorí trvajú na návrate svojich predstaviteľov pred tým, ako sa vrátia do práce, by sa mali pripraviť na to, že doma zostanú navždy," vyhlásil minister. Podľa agentúry DPA existujú obavy, že štrajk zhorší už tak alarmujúcu situáciu v Libérii. Ebola pripravila v západnej Afrike o život viac ako 4000 ľudí, z toho vyše 2300 v Libérii. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu