Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podľa krvných testov Poliak ebolu nemá, z lietadla v USA vyviedli 5 pasažierov

(Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Tridsaťjedenročný Poliak, hospitalizovaný v Lodži s podozrením na ebolu, smrtiaci vírus v tele nemá. Ukázal to prvý z testov krvi, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa poľského zdravotníctva.

Poliaka izolovali v stredopoľskom meste Lodž po tom, ako sa uňho prejavili symptómy. Muž lekárom povedal, že počas návštevy Nemecka prišiel do styku s ľuďmi zo západoafrickej Guiney, kde sa vírus eboly vyskytuje.

"Testujeme teraz vzorky pacientovej krvi. Prvá vzorka bola negatívna, dve ďalšie ešte testujeme," citoval Reuters Jana Bondara, hovorcu poľského hlavného inšpektorátu hygieny. Konečné výsledky podľa jeho slov očakávajú v priebehu tohto dňa. Podľa poľských zdravotníkov je nepravdepodobné, že by muž bol nakazený vírusom eboly; vyjadrili sa, že ho testujú čisto v rámci prevencie.

Poľsko preveruje podozrenie na ebolu

V strednom Poľsku preverujú podozrenie na ebolu u muža, ktorý prišiel do kontaktu s osobami zo západnej Afriky. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na poľskú epidemiologickú službu. Tridsaťjedenročného pacienta hospitalizovali v Bieganského nemocnici v Lodži, treťom najväčšom meste Poľska, približne 130 kilometrov západne od Varšavy. Priviezlo ho tam dnes špeciálne vybavené vozidlo záchrannej služby, ktorú privolal, keď ho postihli zdravotné ťažkosti.

U muža, pochádzajúceho z okolia mesta Sieradz v Lodžskom vojvodstve, sa prejavujú symptómy, ktoré by mohli poukazovať na ebolu ale aj na maláriu alebo iné ochorenia. Po príchode do nemocnice ho podrobili dôkladným vyšetreniam a umiestnili do izolácie. V súčasnosti sa čaká na výsledky krvných testov, ktoré by mali byť známe v utorok. V priestoroch lodžskej nemocnice ihneď vykonali preventívnu dekontamináciu, uviedli noviny Dziennik Lodzski.

Pacient uvádza, že počas nedávneho pobytu v susednom Nemecku prišiel do kontaktu s osobami pochádzajúcimi zo západoafrickej Guiney, ktorá je jednou z trojice krajín, najviac postihnutých súčasnou epidémiou eboly.

Vyliečený lekár daroval krvnú plazmu zdravotnej sestre s ebolou v Dallase 

Zdravotná sestra v texaskom Dallase, nakazená ebolou počas ošetrovania medzitým už zosnulého libérijského pacienta Thomasa Erica Duncana, dostala transfúziu plazmy od lekára, ktorý nad vírusovou chorobou zvíťazil. To jej môže zachrániť život. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Ebola už usmrtila vyše 4000 ľudí - takmer všetkých z nich v západnej Afrike. Epidémiu tejto choroby označila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) za "najvážnejší, najnaliehavejší zdravotnícky problém novodobých dejín". Predstavitelia amerického zdravotníctva oznámili, že zintenzívňujú školenia zdravotníckych pracovníkov, ktorí sa starajú o infikovaných pacientov.

Zdravotná sestra Nina Phamová sa nachádzala medzi 70 zamestnancami Texaskej presbyteriánskej nemocnice, ktorí sa starali o Duncana - ako uvádzajú zdravotné záznamy. Odoberali mu krv, zavádzali mu do hrdla hadičky, utierali hnačku. Takisto analyzovali jeho moč a utierali mu sliny z úst, dokonca aj keď stratil vedomie. Zdravotná sestra Phamová (26) bola v pacientovej izbe často: odo dňa, keď ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti, až do dňa, keď zomrel.

Phamová a ďalší zdravotníci mali počas starostlivosti o Duncana na sebe ochranný odev - vrátane plášťov, masiek a tvárových štítov, niekedy dokonca celotelové obleky, ale Phamová sa stala prvou osobou, ktorá sa ebolou nakazila v Spojených štátoch. Duncan zomrel 8. októbra v Texaskej presbyteriánskej nemocnici v Dallase. Do mesta pricestoval 20. septembra z Libérie, cez Brusel a Washington, a o niekoľko dní ochorel. Po prvej návšteve pohotovosti ho poslali domov, ale do nemocnice ho priviezli znovu 28. septembra a odvtedy držali v izolácii.

V pondelok neskoro večer členovia cirkvi, kam patrí Phamovej rodina, mali v texaskom meste Fort Worth osobitnú omšu za jej uzdravenie. Tamojší duchovný Jim Khoi uviedol, že podľa slov matky dostala jej dcéra transfúziu, ktorá jej môže zachrániť život. "Jej mama tvrdí, že dostala krv od ušľachtilého, veľmi dobrého človeka. Nepoznám jeho meno, ale je to veľmi obetavý, veľmi dobrý muž," povedal duchovný. 

Hovorca neziskovej humanitárnej organizácie Samaritan's Purse potvrdil, že darcom plazmy bol Dr. Kent Brantly, prvý Američan, ktorý sa vrátil do USA z Libérie na liečbu eboly. Brantly dostal experimentálny liek a nad vírusom zvíťazil. Navyše daroval krv na transfúziu pre troch pacientov vrátane Phamovej. Brantly nedávno informoval, že ponúkol krv aj Duncanovi, ale ich krvné skupiny sa nezhodovali. Phamovej matka ubezpečila, že jej dcéra sa cíti dobre a darí sa jej, rozprávajú sa spolu cez Skype. 

Piatich chorých pasažierov vyviedli z lietadla na letisku v Bostone 

Zásahový personál v ochrannom odeve vyviedol v pondelok piatich pasažierov so symptómami podobnými chrípke z lietadla na Loganovom letisku v americkom meste Boston. S odvolaním sa na hovorcu letiska o tom informovala agentúra Reuters.

Išlo o let číslo 237 z Dubaja, žiadny z chorých pasažierov však v poslednom období nebol v západnej Afrike, kde zúri epidémia smrtiaceho vírusu ebola, spresnil hovorca letiska Matthew Brelis.

"Z dôvodu ostražitosti mali na sebe ľudia ochrannú odev, keď vstúpili na palubu lietadla a vyviedli pasažierov," dodal Brelis bez uvedenia ďalších podrobností. Hovorkyňa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Shelly Diazová uviedla, že predstavitelia nehlásili agentúre hrozbu súvisiacu s ebolou.

Incident na bostonskom letisku bol pravdepodobne ďalším zo série falošných poplachov na letiskách v súvislosti s obavami z potenciálneho šírenia smrtiaceho vírusu, píše Reuters. Epidémia eboly v západnej Afrike pripravila od marca tohto roka o život už vyše 4000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu