Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Smrtiaci vírus sa blíži k nám: Ebola v Prahe, pacient má príznaky, ďalší v Macedónsku umrel!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PRAHA – Česko má prípad podozrenia na ebolu. Muž českej národnosti, ročník 1958, sa pred dvadsiatimi dvoma dňami vrátil z Libérie. Má teploty, ďalšie prejavy smrteľnej choroby nemá, povedal dnes hlavný hygienik Vladimír Valenta.

Pacient bol preventívne prijatý do pražskej v Nemocnice na Bulovce. Už v polovici septembra hygienici preverovali podozrenie na ebolu u študenta pardubickej univerzity z Tanzánie, nákazu smrtiacim vírusom ale vzápätí vylúčili. Valenta zdôraznil, že ide iba o podozrenie na chorobu. "Pretože jediným prejavom je zatiaľ horúčka, dúfame, že by mohlo ísť o inú chorobu, napríklad maláriu," povedal. Momentálne sa vyhľadávajú všetci ľudia, s ktorými sa muž po návrate do vlasti stretol. Ebola ale podľa neho nie je prenosná v inkubačnej dobe, čo je 21 dní. 

V polovici septembra hygienici a zdravotníci preverovali možný výskyt eboly v Česku u afrického študenta v Pardubiciach. U mladíka sa totiž po návrate od priateľky z Konga, kde sa vírus šíri, objavili horúčky. Ebolu ale následne hygienici vylúčili, študent sa zrejme nakazil maláriou. V Česku je pre sledovanie pacientov s možnou nákazou a ich liečbu vyčlenená časť infekčnej kliniky Nemocnice Na Bulovce, kde si tiež zdravotníci pri pravidelných cvičeniach overujú postupy v starostlivosti, ktoré šíreniu choroby úplne zabráni.

Ebola sa tento rok začala rýchlo šíriť v Afrike. Prvýkrát sa objavila v marci v západoafrickej Guinei, a od tej doby sa rozšírila do susednej Libérie a Sierra Leone. Prípady sa objavili aj v Nigérii a Senegale. Ide o najhoršiu epidémiu tejto choroby od roku 1976, kedy bol vírus eboly identifikovaný. Prvý prípad nákazy na európskej pevnine sa objavil nedávno v Španielsku, kde sa nakazila sestra starajúca o pacienta s ebolou. 

Ebola má dramatický nástup a vysokú úmrtnosť, v priemere 60 percent nakazených zomrie. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dosiahol k 1. októbru počet obetí 3439 z celkovo 7492 zaznamenaných prípadov nákazy.

V Macedónsku zomrel Brit, u ktorého vzniklo podozrenie na nákazu ebolou

 Británia dnes oznámila, že začne kontrolovať cestujúcich, ktorí vstupujú do krajiny cez dve hlavné londýnske letiská alebo po železnici vlakom Eurostar z európskeho kontinentu, či nejavia známky prítomnosti smrteľného vírusu ebola.

"Posilnené kontroly budú spočiatku zavedené na londýnskych letiskách Heathrow a Gatwick a na železničných staniciach Eurostaru," citovala agentúra Reuters vyhlásenie kancelárie britského premiéra Davida Camerona. "Budú zahŕňať posúdenie nedávnych ciest cestujúcich, s kým boli v styku a kam plánujú ďalej cestovať rovnako ako prípadnú lekársku kontrolu, ktorú uskutoční vyškolený zdravotnícky personál."

V Macedónsku zomrel Brit, u ktorého vzniklo podozrenie na nákazu ebolou, povedal dnes agentúre Reuters pod podmienkou anonymity macedónsky vládny predstaviteľ. Príznaky eboly podľa neho vykazoval aj druhý chorý Brit.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu