Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Podozrenie na ebolu v Česku sa nepotvrdilo, podnikateľ nie je nakazený

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA – Muž hospitalizovaný od štvrtka v pražskej Nemocnici Na Bulovke ebolu nemá. Podozrenie na túto smrteľnú chorobu vyvrátil test laboratória v Nemecku, potvrdil predseda Českej vakcinologickej spoločnosti Roman Prymula.

Pacientom je český podnikateľ, ktorý sa pred zhruba tromi týždňami vrátil z Monrovia v Libérii. Má horúčky, iné príznaky eboly však nevykazoval. Môže preto mať maláriu či horúčku Dengue. Muž začal pociťovať zdravotné problémy 17 dní po návrate z Afriky. 

Už v polovici septembra hygienici a zdravotníci preverovali možný výskyt eboly v Česku u afrického študenta v Pardubiciach. U mladíka sa totiž po návrate od priateľky z Konga, kde sa vírus šíri, objavili horúčky. Ebolu ale následne hygienici vylúčili. 

Ebola sa tento rok začala rýchlo šíriť v Afrike. Ochorenie má vysokú úmrtnosť, v priemere 60 percent nakazených zomrie. Podľa informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) predstavoval k 5. októbru počet obetí v troch najhoršie zasiahnutých krajinách, teda Libérii, Sierra Leone a Guinea, 3879 ľudí, pričom nakazených ich bolo celkom 8033.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu