Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ zvažuje vojenské operácie v krajinách postihnutých ebolou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Inštitúcie EÚ zvažujú možnosti evakuácie občanov členských štátov z časti západnej Afriky postihnutej epidémiou eboly ako aj "vojenské operácie na obnovenie bezpečnosti" v krízovej oblasti. Spravodajský portál EUobserver to v piatok uviedol s odvolaním sa na interný dokument Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorému sa na štvrtkovom stretnutí venovali veľvyslanci krajín EÚ v Bruseli.

Úrad si podľa neho uvedomuje "bezprecedentnú povahu krízy" označovanej výrazom pandémia, no taktiež obmedzené doterajšie možnosti EÚ, ako reagovať, vzhľadom na "nepostačujúce operačno-finančné rámce". Inštitúcie dvadsaťosmičky údajne predložili návrhy na vytvorenie "koordinovaného mechanizmu" týkajúceho sa evakuácie nakazených zdravotníkov a prísunu humanitárnej pomoci, odozva jednotlivých členských štátov však "nesplnila v plnej miere očakávania".

EUobserver informuje, že spoločná diplomacia EÚ v súvislosti s ebolou vypracovala porovnanie "možných vojenských odoziev od najjednoduchších po najzložitejšie scenáre... vrátane evakuácie občanov EÚ a uskutočnenia vojenských operácií ako príspevku k udržaniu či obnoveniu bezpečného prostredia v danej oblasti".

Portál pripomína, že v Libérii ako najhoršie postihnutej krajine momentálne pomáha v boji proti smrtiacemu ochoreniu najviac USA, zatiaľ čo Francúzsko sa zameriava na svoje bývalé kolónie - Guineu a Sierru Leone. Dvadsaťosmička sa chce teraz pokúsiť o "vysoko viditeľnú európsku odozvu", pričom príslušné návrhy by mali byť pripravené pred zasadnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu naplánovanom na 20. októbra a summitom v Bruseli, ktorý sa koná o tri dni neskôr. 

Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike za posledné mesiace infikovalo už vyše 8000 ľudí, z ktorých takmer 3900 zomrelo.

Je len malá pravdepodobnosť, že Brit, ktorý zomrel, mal ebolu 

Podľa prvých analýz je len "malá pravdepodobnosť", že Brit, ktorý vo štvrtok zomrel v macedónskom hlavnom meste Skopje, bol nakazený smrtiacim vírusom eboly. Podľa agentúry Reuters to dnes oznámili macedónske úrady.

"Je malá pravdepodobnosť, že mal ebolu, musíme však počkať na úplné výsledky," upozornila Jovanka Kostovska z komisie macedónskeho ministerstva zdravotníctva pre infekčné choroby na tlačovej konferencii v Skopje.

Zároveň dodala, že neexistujú ďalšie podozrivé prípady nakazenia ebolou v Macedónsku. Hotel, v ktorom bol Brit ubytovaný, však naďalej zostáva izolovaný. Vzorky krvi a tkaniva britského občana, ktorý zomrel v Skopje a preukazoval príznaky eboly, boli odoslané do labotatória v nemeckom Frankfurte na testovanie. Brit do macedónskeho hlavného mesta Skopje z Británie vo štvrtok 2. októbra a vo štvrtok popoludní ho záchranka previezla do nemocnice, kde o niekoľko hodín neskôr zomrel. Muž mal horúčku, vnútorné krvácanie a vracal, pričom sa jeho stav rýchlo zhoršoval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu