Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Daeš stratil dedinu pri Mósule: Je pod tlakom a v Iraku už melie z posledného

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana)

MÓSUL - Iracké sily dnes od teroristickej organizácie Islamský štát (IS) znovu dobyli dedinu Imám Gharbí južne od mesta Mósul. IS dedinu obsadil vtedy, keď prehral pri obrane svojej bašty v Mósule. Informovala o tom iracká polícia.

Akcia v uvedenej dedine tvorila súčasť ďalšej fázy vojenskej operácie irackej vlády, podporovanej Spojenými štátmi a zameranej na vyhnanie IS z Iraku a na zlikvidovanie samozvaného kalifátu.

Policajný plukovník Karím Abúd oznámil, že vládne sily dedinu Imám Gharbí úplne ovládli dnes na svitaní. Objavili v nej telá dvoch irackých novinárov, ktorí boli zabití krátko po útoku militantov na osadu, dodal Abúd.

Militanti po prehre v Mósule obsadili väčšinu dediny Imám Gharbí ležiacej na západnom brehu rieky Tigris, približne 70 kilometrov južne od tohto mesta. Vojaci ju teraz prehľadávajú, aby sa uistili, že sa v nej nenachádzajú ešte nejakí militanti, napísala tlačová agentúra Reuters.

Iracký premiér Hajdar Abádí vyhlásil 10. júla víťazstvo nad IS v Mósule po deväťmesačnom boji. Bola to najväčšia porážka, akú táto sunnitská extrémistická skupina utrpela od svojho bleskového vpádu do severného Iraku pred troma rokmi, keď obsadila rozsiahle územia. Vplyv IS v Iraku bude teraz obmedzený prevažne na vidiecke, púštne oblasti západne a južne od Mósulu.

Islamský štát sa dostáva pod tlak aj vo svojej bašte v Sýrii - meste Rakka, kde naňho útočia sýrske kurdské a arabské sily, podporované Spojenými štátmi. Tieto sily už obsadili územia na troch stranách Rakky.

Viac o téme: Mósul Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu