Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Daeš opäť nemilosrdne útočí: Pri Rakke údajne zabili veľký počet členov SDF a civilistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Údajne veľký počet príslušníkov Američanmi podporovaných Sýrskych demokratických síl (SDF) a civilistov zahynulo pri útoku militantov z extrémistickej organizácie Daeš, ku ktorému došlo vo štvrtok neďaleko severosýrskeho mesta Rakka. Informovala o tom agentúra AP. Tlačová agentúra Amák spriaznená s Daeš dnes uviedla, že pri štvrtkovom útoku bojovníkov Daeš v dedine Karama zahynulo až 53 príslušníkov SDF.

 Hovorkyňa SDF Nasrín Abdulláhová potvrdila, že militanti z Daeš podnikajú útoky na SDF, vysoký počet obetí udávaný Amákom však rozhodne poprela. Šéf ľudskoprávnej organizácie SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že bojovníci Daeš útočili vo štvrtok na motocykloch a mohli zabiť alebo uniesť desiatky príslušníkov SDF a civilistov. Ofenzíva Sýrskych demokratických síl v Rakke, ktorá je pokladaná za neoficiálne hlavné mesto Daeš, sa začala v júni, avšak militantov sa z mesta zatiaľ vytlačiť nepodarilo.

V Iraku je ešte stále približne 7000 militantov Daeš

Po dobytí severoirackého mesta Mósul vládnymi silami zostalo v Iraku približne 7000 členov extrémistickej organizácie Daeš. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie štyroch vysokopostavených irackých predstaviteľov. Traja predstavitelia irackej tajnej služby a jeden zamestnanec ministerstva obrany pre AP uviedli, že na irackom území stále pôsobí približne 4000 militantov z Daeš a ďalších 3000 ľudí, ktorých skupina zamestnáva a vypláca im mzdu. Podľa irackých predstaviteľov, ktorí si neželali byť menovaní, sa ďalších 7000 militantov a 5000 zamestnancov Daeš nachádza v Sýrii. Americké ministerstvo obrany (Pentagón) vlani v lete vyhlásilo, že v dôsledku vojenských ťažení v Iraku a Sýrii sa počet bojaschopných militantov z Daeš znížil zo 45.000 na 15.000.

Viac o téme: SFRakkaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu