Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravda o teroristickej hrozbe: Po tomto zistení sa vám bude ľahšie dýchať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Počet teroristických útokov zaznamenal v roku 2016 celosvetový pokles a došlo aj k zníženiu počtu osôb, ktoré pri takýchto útokoch zahynuli. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na výročnú správu o terorizme amerického ministerstva zahraničných vecí.

V roku 2016 došlo na celom svete k 11.072 teroristickým útokom, čo je o deväť percent menej ako v roku 2015. O život pri nich prišlo 25.621 ľudí, čo je o 13 percent menej ako v predchádzajúcom roku.

K zníženiu počtu teroristických útokov oproti roku 2015 došlo najmä vďaka ich nižšiemu výskytu v Afganistane, Jemene, Nigérii, Pakistane a Sýrii. Počet útokov sa naopak zvýšil v Iraku, Južnom Sudáne, Konžskej demokratickej republike (KDR), Somálsku a Turecku.

Napriek poklesu došlo vlani v Afganistane k 1340 teroristickým útokom. Viac teroristických činov zaznamenali len v Iraku, kde došlo k 2965 útokom. Prvú päticu krajín s najvyšším počtom útokov dopĺňajú Filipíny, India a Pakistan.

Za najviac teroristických útokov je zodpovedná extrémistická organizácia Islamský štát (IS), ktorá vlani spáchala v Iraku o 20 percent útokov viac ako v roku 2015.   

Viac o téme: USATerorizmusDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu