Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Daeš stráca na sile aj v Egypte: Na Sinaji prišiel o život tamojší popredný militant

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Egyptské ministerstvo vnútra)

KÁHIRA - Egyptské bezpečnostné sily zabili v utorok popredného militanta extrémistickej organizácie Daeš, podozrivého z účasti na nedávnych útokoch na severe Sinajského polostrova. Informovalo o tom vo vyhlásení ministerstvo vnútra.

Egypt čelí na Sinaji islamistickému povstaniu, riadenému spomínanou teroristickou organizáciou Islamský štát. Od roku 2013 tam militanti zabili stovky vojakov a policajtov, pripomenula v správe tlačová agentúra Reuters. Vo vyhlásení ministerstva sa uvádzalo, že bezpečnostné sily podnikli raziu v rozostavanej budove v meste Aríš na severe Sinaja, v ktorom si militanti zriadili základňu pre svoje operácie.

Následná prestrelka viedla k smrti jedného z vodcov Daeš, Ahmada Hasana Ahmada an-Našúa, ktorý bol známy aj pod menom Ghandúr al-Masrí. Počas prestrelky ďalší z vodcov Daeš ušiel. Masrí bol zodpovedný za uskutočnenie niekoľkých operácií a za verbovanie nových členov do skupiny Ansár Bajt al-Makdis, ktorá má základňu na Sinaji a v roku 2014 vyhlásila vernosť Islamskému štátu.

Viac o téme: EgyptDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu