Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mladučká Linda (16) utiekla k teroristom Daeš, hľadala útechu: Našli ju v zúboženom stave

Iracké jednotky dobyli významný symbol Daeš - mešitu an-Núri. Zobraziť galériu (2)
Iracké jednotky dobyli významný symbol Daeš - mešitu an-Núri. (Zdroj: Facebook)

MÓSUL - Školáčka Linda (16) utiekla pred rokom z domu, aby sa pridala k extrémistickej organizácii Daeš. Potom, ako iracká armáda organizáciu porazila, našli v podzemných tuneloch mesta Mósul skupinku džihádistických neviest. Linda sa zmenila na nepoznanie.

Dievča identifikovali ako Lindu Wenzel. Niektoré z dievčat v skupinke mali na sebe vesty s výbušninami či dokonca niesli automatické zbrane. Medzi dvadsiatimi nevestami boli ženy z Ruska, Turecka, Čečenska či Kanady. Na internete sa objavili fotografie, ktoré zachytávajú zajtcov Daeš. 

Medzi nimi je aj Linda, čo potvrdil aj nemecký denník Die Welt s odvolaním sa na bezpečnostné zdroje. Úrady však zatiaľ oficiálne potvrdili len to, že budú fotografie skúmať a budú sa snažiť určiť, či ide skutočne o Lindu Wenzel.

Podľa informácií niektorých médií pôsobila Linda v Daeš ako sniperka. Linda bývala v mestečku pri Drážďanoch a k extrémistom Daeš sa údajne rozhodla pridať preto, lebo bola vo svojom živote nešťastná. Na internete vyhľadala chatovacie miestnosti, kde došlo k jej radikalizácii.

Postupne si na svoj profil na Facebooku začala pridávať fotky, na ktorých bola zahalená rúškou. Predtým ako zmizla sa naučila po arabsky a do školy si dokonca priniesla aj Korán. Do Iraku ju previezli zo Sýrie a meno si zmenila na Mariam. Rodičia tínedžerky dúfajú, že sa dostane domov.

Linda Wenzel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Viac o téme: IrakDaešMósulLinda Wenzel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu