Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Francúzi zabránili teroristickému útoku: 16-ročné zadržané dievča prisahalo vernosť Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

MONTPELLIER - Francúzske ministerstvo vnútra dnes potvrdilo, že dnešným zadržaním štyroch ľudí v oblasti mesta Montpellier sa podarilo predísť realizácii plánu na spáchanie atentátu. Hrozba atentátu bola bezprostredná, informovala televízia BFMTV.

Zadržanými sú traja muži vo veku 21, 27 a 34 rokov a 16-ročné dievča, ktoré pred niekoľkými dňami nakrútilo na video prísahu vernosti džihádistickej organizácii Daeš. Momentálne je na štvoricu zadržaných uvalená vyšetrovacia väzba, ktorá môže trvať 96 hodín. Jeden z nich - 21-ročný muž - je podozrivý, že mal v úmysle spáchať vo Francúzsku samovražedný útok. V novembri 2015 sa pokúsil odcestovať do Sýrie.

Je partnerom zadržanej tínedžerky, s ktorou mal čoskoro uzavrieť cirkevný sobáš. Hneď po ňom mal spáchať atentát. Mladá žena plánovala tesne pred útokom odcestovať do Sýrie, kde s ňou mali zaobchádzať ako s vdovou po mučeníkovi. Najstarší z trojice mužov je polícii známy, keďže ho sledovala pre jeho radikalizáciu. Bol "tútorom" spomínaného páru a mal kontakty v Sýrii. Podľa francúzskych médií práve on pomohol tínedžerke zaobstarať si falošný pas a pripraviť cestu od Sýrie.

Rola posledného z trojice mužov v celej kauze zatiaľ nie je jasná. Podľa televízie BFMTV sa v čase policajnej razie nachádzal v jednom z bytov, ale je možné, že s prípravou útokov nemá nič spoločné. Podľa policajných vyšetrovateľov sa mal atentát odohrať na niektorom z turistami vyhľadávaných miest v Paríži. Polícia zatiaľ nespresnila presný terč či terče útoku, uviedla BFMTV.

Počas domových prehliadok v troch bytoch polícia našla 71 gramov výbušniny TATP. Toto množstvo síce nestačí na výrobu tzv. opasku samovražedného atentátnika, ale pri výbuchu môže napáchať veľké škody. V jednom z bytov bolo vybudované laboratórium na výrobu tejto látky, známej aj pod názvom Satanova matka. V byte boli zásoby acetónu, peroxidu vodíka a kyseliny sírovej - ide o tri zložky potrebné na výrobu tejto výbušniny obľúbenej v radoch Daeš napriek tomu, že je veľmi nestabilná, keďže je citlivá na teplo, nárazy a trenie a je pri nej veľké riziko samovoľného výbuchu.

Počas domových prehliadok polícia zhabala aj počítačové vybavenie. Skupinu podozrivých osôb sa podarilo polícii odhaliť vďaka ich aktivitám na sociálnych sieťach. K zadržaniu podozrivých došlo len deň po tom, ako sa v médiách objavila správa, že okolo spodnej časti parížskej Eiffelovej veže, jednej z najznámejších pamiatok sveta, vyrastie ochranná sklenená stena. Cieľom tohto opatrenia je lepšia ochrana pred prípadnými teroristickými útokmi.

Francúzska polícia pred týždňom zadržala muža z Egypta, ktorý v blízkosti parížskeho Múzea Louvre zaútočil na vojenskú hliadku. Muž počas policajného výsluchu kategoricky odmietol tvrdenie, že mal v úmysle spáchať atentát. Šlo mu údajne o výlučne symbolické a pacifistické gesto - útok na niečo výsostne francúzske, ktorým chcel odsúdiť účasť francúzskych lietadiel na bombardovaní Sýrie. Vyhlásil, že nemal v úmysle usmrtiť vojakov, ktorí v rámci operácie Sentinelle hliadkujú v uliciach francúzskych miest, najmä v blízkosti tzv. citlivých objektov - chcel len posprejovať diela vystavené v Louvri.

Viac o téme: FrancúzskoDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu