Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Islamisti sa snažia odpútať pozornosť od Mósulu: Opäť zaútočili na západe Iraku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ANA - Ozbrojenci džihádistickej organizácie Daeš podmínovali a vyhodili do vzduchu niekoľko vládnych budov v západoirackej provincii Anbár. Informovala o tom dnes iracká televízia as-Sumaríja.

Podľa toho zdroja sa terčom útoky stali vládne budovy v meste Ana. Informácie o prípadných obetiach a zranených neboli bezprostredne k dispozícii. Irackí politickí analytici sú presvedčení, že aktivita islamistov v provincii Anbár je spätá so zámerom Daeš odpútať pozornosť od severoirackého mesta Mósul, kde vládne sily a ich spojenci pred dvoma týždňami spustili mohutnú ofenzívu s cieľom oslobodiť ho od islamistov. Tí sa ho zmocnili v júni 2014. 

Velenie irackej armády do bitky o Mósul nasadilo svoje elitné jednotky. Na pozície Daeš útočí viac ako 25.000 vojakov irackej armády, príslušníkov polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu podporuje náletmi koalícia vedená Spojenými štátmi. Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V meste sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí.

Viac o téme: AnaDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu