Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Švédski špióni majú dôkaz: Rusko vedie informačnú vojnu, ovplyvňuje politické rozhodnutia

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Rusko sa podľa odhadov švédskej tajnej služby pokúša o ovplyvnenie tamojších politických rozhodnutí cestou psychologickej vojny. Vyplýva to z ročenky Švédskej bezpečnostnej služby (Säpo), ktorej prezentácia sa dnes uskutočnila v Štokholme.

Rusko podľa publikácie podporuje extrémne hnutia cielene šíri na švédskom území mylné informácie, píše tlačová agentúra DPA. "Prostriedkom na to môže byť napríklad propaganda ruského mediálneho subjektu, ktorej cieľom je ovplyvniť naše vnímanie reality," vyhlásil šéfanalytik kontrašpionážnej služby Wilhelm Unge. Za príklad označil sfalšovaný list, ktorý údajne podpísal minister obrany severskej krajiny Peter Hultqvist a v ktorom sa Ukrajine ponúka nákup švédskych zbraní.

Švédska spravodajská služba predpokladá, že viac ako tucet ruských diplomatov pôsobiacich v krajine patrí medzi špiónov. Personál ruskej ambasády v roku 2015 vyzvali na opustenie Švédska. Iní špióni dorazili do krajiny s delegáciami alebo ako spolupracovníci firiem a leteckých spoločností, domnieva sa Säpo.

Viac o téme: Vladimir Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu