Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daeš je na úteku, povedal prezident Ghaní: Ich bojovníkov sme rozprášili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁBUL - Afganský prezident Ašraf Ghaní dnes povedal, že vo východoafganskej pohraničnej provincii Nangarhár, kde sa v uplynulých mesiacoch militanti zmocnili niektorých odľahlých oblastí, je Daeš už "na úteku".

Hovoril na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý je na dvojdňovej návšteve Afganistanu, informovala agentúra AP. Ghaní uviedol, že v Nangarháre bojovala s extrémistami "elitná divízia" armády. Bojovníkov, ktorí vyhlásili vernosť Daeš, tam podľa neho rozprášili. 

Afganský prezident pripísal tento úspech rozsiahlym pozemným operáciám, ktoré majú intenzívnu leteckú podporu a zapojili sa do nich skúsení velitelia vo výslužbe z elitného komanda. Podľa vyjadrenia afganských predstaviteľov sa k IS v krajine pripojili prevažne nespokojní členovia hnutia Taliban, ktorí sú sklamaní z toho, že sa tomuto hnutiu nedarí zvrhnúť vládu v Kábule. 

Stoltenberg podľa agentúry DPA prisľúbil, že NATO bude naďalej finančne podporovať afganské bezpečnostné sily, ktoré aliancia prostredníctvom svojej misie Rozhodná podpora podporuje aj poskytovaním výcviku, expertných odporúčaní i asistencie. 

Viac o téme: Ašraf GhaníDaešNangarhár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu