Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Obrovský výbuch v afganskej metropole: Počet obetí a zranených rastie, už ich je viac ako 300!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

KÁBUL - Centrom afganskej metropoly Kábul otriasla dnes silná explózia, nad mestom sa vznáša obrovský oblak dymu, informovala spravodajská stanica BBC. Výbuch údajne zabil sedem ľudí a ďalších 327 zranil.

Presné miesto výbuchu nebolo bezprostredne známe, avšak podľa niektorých správ došlo k nemu v obytnej štvrti neďaleko budovy ministerstva obrany.  

FOTO Obrovský výbuch v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V blízkosti výbuchu nachádzajú aj kancelárie jednej z tajných služieb. Podľa hovorcu ministerstva vnútra išlo zrejme o samovražedný útok, po ktorom nasledovala streľba. Útočník sa podľa neho odpálil v aute naloženom výbušninami.

FOTO Obrovský výbuch v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Prvé informácie hovorili o desiatkach mŕtvych a stovkách zranených.

Afganský prezident Ašraf Ghaní potvrdil, že pri útoku zahynulo niekoľko ľudí a ďalší utrpeli zranenia, informovala agentúra Reuters. 

FOTO Obrovský výbuch v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Agentúra AP uviedla, že k zodpovednosti za útok sa už prihlásilo militantné hnutie Taliban, ktoré pred niekoľkými dňami oznámilo spustenie "jarnej ofenzívy" a v niekoľkých provinciách aj koordinovane zaútočilo. Dnešný útok v Kábule bol prvý od oznámenia ofenzívy.

Pri útoku Talibanu v Kábule zahynuli údajne aj príslušníci tajnej služby

Najmenej 15 príslušníkov afganskej tajnej služby zahynulo pri dnešnom bombovom útoku v Kábule, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Národného riaditeľstva pre bezpečnosť (NDS). Okrem toho výbuch zranil vyše 160 ľudí, potvrdilo ministerstvo zdravotníctva.

"Počet obetí bude zrejme vysoký, pretože štvrť bola ráno plná ľudí," uviedol hovorca ministerstva vnútra Sádik Sádikí. Podľa DPA výbuch zrejme zasiahol 10. riaditeľstvo, kde sa nachádza aj špeciálna jednotka NDS zaisťujúca bezpečnosť vysokopostavených afganských predstaviteľov v Kábule.

Počet obetí stále rastie, hovorí sa až o 300 zranených

Zrejme až 40 ľudí zahynulo a ďalších vyše 300 utrpelo zranenia pri dnešnom bombovom útoku v centre Kábulu, ku ktorému sa prihlásilo hnutie Taliban, informovala agentúra DPA.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že počet zranených dosiahol 327.  Hovorca ministerstva vnútra Sádik Sádikí uviedol, že v oblasti operuje špeciálna policajná jednotka "a ak sú ešte nejakí teroristi nažive, naše sily ich čoskoro pošlú do pekla". K zodpovednosti za útok sa prostredníctvom svojho hovorcu Zabiulláha Mudžáhida prihlásilo militantné hnutie Taliban.

FOTO Obrovský výbuch v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Po prvom výbuchu množstvo mudžahedínov vniklo na riaditeľstvo, pokračujú ťažké boje, otrokársky nepriateľ má ťažké straty," napísal Mudžáhid na Twitteri.

Viac o téme: ExplóziaKábulTaliban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu