Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Eurokomisár pre dopravu nás po havárii uisťuje: Lietanie je bezpečné!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL – Eurokomisár pre dopravu Siim Kallas dnes uviedol, že v súvislosti s tragickou haváriou malajzijského lietadla nad Doneckou oblasťou a s prebiehajúcim vyšetrovaním tohto incidentu aktivoval takzvanú krízovú bunku EÚ pre letectvo.

Komisár upozornil, že je nevyhnutné zabezpečiť bezprostredné a nezávislé vyšetrovanie príčin havárie. V praxi to podľa neho znamená, že vyšetrovatelia potrebujú neobmedzený prístup na miesto nehody a musia získať aj "čierne skrinky", čiže zariadenia, ktoré registrujú letové údaje a zaznamenávajú všetky zvuky v riadiacej kabíne.

Aktivácia krízovej bunky pre letecké operácie má podľa Kallasa zaručiť správnu koordináciu operátorov leteckej prevádzky vo vzdušnom priestore EÚ. "Chcel by som uistiť cestujúcich v leteckej doprave, že je bezpečné lietať," vyhlásil Kallas v komuniké pre médiá.

Zároveň dodal, že ak sa preukáže, že tragický koniec letu MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru bol spôsobený úmyselne a došlo k zabitiu nevinných civilistov, osoby a orgány zodpovedné za tento čin musia byť postavené pred súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu