Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ chce vyšetriť príčinu leteckej tragédie na Ukrajine čo najskôr

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: youtube.com)

BRUSEL – Európska únia žiada, aby boli čo najskôr vypátrané príčiny štvrtkovej leteckej tragédie nad Ukrajinou, kde sa zrútilo lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines letiace z Amsterdamu do Kuala Lumpur, s 298 ľuďmi na palube. Uviedla to dnes počas stretnutia s novinármi hovorkyňa Európskej komisie Pia Ahrenkildová-Hansenová.

Hovorkyňa nadviazala na spoločné vyhlásenie vydané vo štvrtok večer predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom a predsedom Európskej rady Hermanom Van Rompuyom, ktorí uviedli, že sú šokovaní týmto incidentom a žiadajú okamžité vyšetrenie tejto tragédie.

 "Sme šokovaní touto tragickou nehodou, ktorá viedla k strate mnohých životov. Občania mnohých krajín, vrátane Európskej únie, boli zabití... Požadujeme okamžité a dôkladné vyšetrovanie príčin nehody, pretože fakty a zodpovednosti musia byť čo najskôr odhalené," uvádza sa v ich spoločnom vyhlásení.

Hovorkyňa EK dodala, že EÚ bude aj naďalej pozorne sledovať vyšetrovanie prípadu, pričom únia a jej členské štáty sú ochotné poskytnúť všetky potrebné odborné znalosti, aby ukrajinské a medzinárodné orgány mohli uzavrieť vyšetrovanie incidentu. Sústrasť rodinám obetí a vládam krajín, ktoré prišli o svojich občanov v lietadle nad Doneckou oblasťou vyjadril aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz.

Schulz, rovnako ako šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová, uviedol, že okolnosti, ktoré viedli k tragickému koncu letu MH17, musia byť dôkladne prešetrené a zodpovednosť za túto tragédiu zosobnená. "Bez toho, aby sme obviňovali niekoho za skutočnosti, ktoré viedli k havárii lietadla, vyzývame všetky strany na východe Ukrajiny, aby zastavili nezmyselné straty na životoch, aby sa zdržali akéhokoľvek zvyšovania napätia a dohodli sa na okamžitom zastavení bojov," uviedla Ashtonová vo vyhlásení pre médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu