Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žilina má zatiaľ päť kandidátov na primátora

Kandidát na post primátora mesta Žilina Martin Barčík (SDKÚ-DS) počas tlačovej besedy pri príležitosti ohlásenia svojej kandidatúry.
Kandidát na post primátora mesta Žilina Martin Barčík (SDKÚ-DS) počas tlačovej besedy pri príležitosti ohlásenia svojej kandidatúry. (Zdroj: SITA)

ŽILINA – Kandidatúru na primátora Žiliny doposiaľ verejne ohlásili štyria straníci a jeden nezávislý. O primátorskú stoličku majú záujem bývalý hovorca žilinskej radnice 41-ročný Martin Barčík (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS), 46-ročný podnikateľ a podpredseda kresťanských demokratov Peter Belinský (KDH), 50-ročný súčasný primátor Igor Choma (Smer-SD), 39-ročný hokejbalový majster sveta Róbert Kašša (nezávislý) a 61-ročný niekdajší žilinský primátor Ján Slota (KSNS).

Podľa hovorcu bývalého primátora Ivana Harmana (SDKÚ-DS) Martina Barčíka (Sieť - SDKÚ-DS - NOVA - SaS - Most-Híd - OKS) je potrebné Žilinu posunúť ďalej. Konkrétny volebný program, ako aj kandidátku chce koalícia predstaviť v septembri, k zásadným témam, ktoré chce Barčík riešiť, však patrí daň z nehnuteľností, nová športová hala a funkčné športové ihrisko či telocvičňa pri každej základnej škole. „Máme pocit, že Žilina prešľapuje na mieste, stagnuje. Mesto poznám od piky. Prešiel som si skoro všetkým. Mám reálnu skúsenosť, ako mesto funguje. Mám svoju predstavu so svojím tímom, ako to mesto chceme posunúť ďalej,“ povedal na augustovej tlačovej besede Barčík. 

Nominant KDH v novembrových komunálnych voľbách Peter Belinský chce do Žiliny lákať mladé rodiny na nájomné bývanie. „Moja predstava je ponúknuť to, čo urobilo iné mestá úspešnými, a to je budovanie nájomného bývania. Tu hlboko zaostávame za svetom. Potrebujeme, aby si mladí ľudia v Žiline mohli zakladať rodiny, nechceli a nemuseli odchádzať,“ povedal Belinský pri ohlásení kandidatúry v septembri. 

Štyridsaťšesťročný manažér vidí veľké možnosti rozvoja Žiliny aj v novom programovacom období, ktoré krajským mestám ponúkne čerpať desiatky miliónov eur z eurofondov. Belinský vníma ako problém aj bezpečnosť Žiliny. „Dostávam varovné signály, že ľudia sa prestávajú v niektorých častiach mesta cítiť bezpečne. To si žiada zmeniť priority mestskej polície, ako aj prístup mestských policajtov,“ povedal Belinský. 

Kandidát Smeru-SD a súčasný primátor Žilina Igor Choma sľubuje Žilinčanom, že od roku 2017 budú v mestskej hromadnej doprave cestovať zadarmo. Súčasný primátor ponúka v päťbodovom volebnom programe aj veľký športový areál, nové cyklotrasy a požičovne bicyklov, zdravé jedlá v školských jedálňach či centrálny dispečing pre seniorov. „Opravovať ulice je štandardná povinnosť mesta. Tieto projekty sú niečím nadštandardné a dúfam, že oslovia mojich potenciálnych voličov. A pokiaľ budem primátorom, garantujem, že tieto projekty budem vedieť dotiahnuť do konca,“ povedal Igor Choma na tlačovej besede začiatkom júla. 

Podľa mestského a krajského poslanca Róberta Kaššu (nezávislý) chýba Žiline materská opatera. „Je zarážajúce, že súčasný primátor Igor Choma počas svojho štvorročného volebného obdobia tu viac ako jeden celý rok chýbal. A dobrá mama má sedieť doma,“ zhodnotil na tlačovej besede začiatkom septembra Kašša pôsobenie primátora Žiliny a zároveň poslanca Národnej rady SR Igora Chomu. V septembri sa hokejbalový majster sveta chystá predložiť podrobne rozpracovaných sto riešení pre Žilinu. Volebný program chce Kašša postaviť na troch základných pilieroch - občania, odborníci, primátor. V prvom rade chce zabezpečiť parkovanie pre všetkých, znížiť mestské dane a zaviesť balík opatrení s názvom Budíček pre Žilinu. 

Niekdajší šéf národniarov a aktuálny predseda Kresťanskej Slovenskej národnej strany (KSNS) Ján Slota sa chce po ôsmich rokoch vrátiť do čela žilinskej radnice, pretože Žilina podľa neho stagnuje, chýba jej dynamika, pružnosť a odvaha a súčasný primátor Igor Choma je neschopný. „Dnes ma oslovujú nespokojní ľudia. Spomínajú na Žilinu, keď rástla, menila sa. Ľudia očakávali pružnosť, miesto toho sa v Žiline akurát schvaľujú nezmyselné mestské opatrenia, ktoré obyvateľom znepríjemňujú život. Slabosť, neschopnosť a nepochopiteľná nečinnosť súčasného primátora ma utvrdila v tom, že sa do radnice vrátim,“ uviedol Ján Slota prostredníctvom tlačovej správy koncom augusta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu