Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Za primátora Prešova budú kandidovať traja záujemcovia

Martin Matejka
Martin Matejka (Zdroj: SITA)

PREŠOV – Svoju kandidatúru na post primátora Prešova v novembrových komunálnych voľbách ohlásili zatiaľ traja záujemcovia, dvaja sa chystajú do volieb ako stranícki nominanti a jeden ako nezávislý.

Ešte v júni ako prvá ohlásila svoju kandidatúru členka KDH Andrea Turčanová, ktorá je kandidátkou koalície KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO a NOVA. V prípade zvolenia chce do riadenia mesta vrátiť slušnosť, poctivosť a pracovitosť. Turčanová má skúsenosti s prácou v samospráve, je mestskou aj krajskou poslankyňou. Pracuje ako riaditeľka domova sociálnych služieb. Vyštudovala chemicko-technologickú fakulty Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Má 46 rokov. Je vydatá, má päť detí. 

Strana Sieť postavila do boja o primátorské kreslo svojho člena Martina Ďurišina, ktorý už odovzdal na prešovskej radnici kandidačné listiny. Zatiaľ nemá žiadne skúsenosti s činnosťou v mestskom či krajskom parlamente. Vyštudoval politológiu a históriu, pôsobí na akademickej pôde. O hlasy voličov sa bude uchádzať s heslom Dobré mesto slúži ľuďom. Primátorsky post vníma ako službu verejnosti. Podľa jeho vyjadrenia Prešov mrhá svojím potenciálom. Chce ho zmeniť na dynamické mesto, ktoré dokáže riešiť dopravnú infraštruktúru, nevyháňa svojich ľudí za prácou do sveta. Chce mu dať „ľudskosť a profesionalitu”. Ďurišin ide do komunálnych volieb s vedomím, že nie je sám, stojí za ním tím spolupracovníkov, o ktorých sa bude môcť oprieť. Má 35 rokov, je ženatý a má dve deti. 

Martin Matejka chce kandidovať ako nezávislý. Na radnicu chce priniesť novú energiu, etiku a kultúru komunikácie. Prešovčanov chce osloviť aj inovatívnymi projektmi. Prehlásil, že svoju kampaň bude financovať z vlastných zdrojov bez podpory politických strán a podnikateľských subjektov pod heslom Prešov po novom. Postaviť ju chce na komunikácii s ľuďmi. Doteraz sa angažoval hlavne v projektoch s hendikepovanými ľuďmi. Chce sa viac venovať bezbariérovosti mesta. Odmieta akékoľvek rodinkárstvo. 

Matejka profesionálne pôsobí v sociálnej sfére, je zakladateľom občianskeho združenia MabajEnergy. V Prešove prevádzkuje prepravnú službu pre seniorov a imobilných pacientov a tiež donášku liekov pacientom domov. V priestoroch prešovskej nemocnice otvoril Kaviarničku, v ktorej návštevníkov obsluhujú ľudia na invalidných vozíkoch. Matejka sa v posledných komunálnych voľbách uchádzal o post poslanca ako nezávislý kandidát, no nezískal dostatočný počet hlasov. Matejka má 33 rokov. Študoval na Vysokej škole medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu