Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi a separatisti reagovali na rozhodnutie parlamentu: Kyjev nechce mier!

Sergej Lavrov Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA / DONECK - Moskva zaslala do Berlína a Paríža osobitné posolstvá, v ktorých upozorňuje na fakt, že Kyjev porušil politickú časť minskej dohody o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny. Podľa agentúry RIA Novosti o tom dnes informoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Lavrov uviedol, že v posolstvách adresovaných svojim rezortným partnerom - Frankovi-Walterovi Steinmeierovi a Laurentovi Fabiusovi - upozornil na "evidentné porušenie" už prvých bodov politickej časti dohody uzavretej 12. februára v Minsku.

Ruský minister uviedol, že francúzskeho a nemeckého rezortného kolegu vyzval na spoločný trojstranný demarš, aby "ukrajinských kolegov" nabádali k plneniu dohôd, ktoré podpísali, a čo podporili aj najvyšší predstavitelia krajín tzv. normandskej štvorky - Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Lavrovova výzva je reakciou na výsledok hlasovania ukrajinského parlamentu. Ten v utorok schválil prezidentom Petrom Porošenkom predložený návrh zákona, podľa ktorého bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný štatút až po usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie. 

Ukrajinskí poslanci schválili aj návrh, ktorý označuje samozvanú Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za "dočasne okupované územia". Parlament zároveň odobril výzvu prezidenta Petra Porošenka, aby Bezpečnostná rada OSN a Rada Európskej únie vyslali na východ Ukrajiny kontingent mierových síl.

V reakcii na toto hlasovanie dnes lídri samozvaných republík Alexandr Zacharčenko (DĽR) a Igor Plotnickij (LĽR) uviedli, že "s Kyjevom nie sú možné žiadne kompromisy dovtedy, kým nebudú zrušené hanebné rozhodnutia (...) ohľadom osobitného štatútu Donbasu"

V spoločnom vyhlásení lídri separatistov tvrdia, že "Kyjev rozdupal krehký mier a zaviedol situáciu do slepej uličky". Prezident Porošenko a premiér Arsenij Jaceňuk sa "cynicky vysmiali svojim partnerom z EÚ, ktorí rokovaniam (o mieri na Ukrajine) venovali tak veľa úsilia," píše sa vo vyhlásení.

Zacharčenko a Plotnickij vo svojom vyhlásení uvádzajú, že "Kyjev nechce mier, ale snaží sa zničiť Donbas násilím a ekonomickou blokádou". Podľa agentúry AP lídri DĽR a LĽR tiež uviedli, že sú pripravení pokračovať v nepriateľských akciách, kým Kyjev nezmierni svoju pozíciu.

Dohody z Minska podľa agentúry DPA stanovujú, aby obe strany konfliktu v prvý deň po ukončení odsunu ťažkých zbraní z frontovej línie začali viesť dialóg o spôsoboch uskutočnenia komunálnych volieb.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin v pondelok uviedol, že Kyjev zbrane stiahol. Separatisti tvrdia, že proces ukončili už pred dvoma týždňami. Avšak podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje prímerie, nie je možné odsun ťažkej techniky overiť, pretože nemá úplný zoznam zbraní a ich súčasné umiestnenie.

Rusi a separatisti reagovali
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu