Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko podpísalo zmluvu s Južným Osetskom: Gruzínsko to považuje za krok k anexii

Dmitrij Peskov Zobraziť galériu (2)
Dmitrij Peskov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Rusko a Južné Osetsko dnes v Moskve podpísali zmluvu o spojenectve a integrácii. Gruzínsko to odsúdilo ako krok k anexii republiky, ktorú považuje za súčasť svojho územia. Západ zasa upozornil, že zmluva by mohla ohroziť regionálnu stabilitu a bezpečnosť.

Južné Osetsko leží na južných svahoch Kaukazu pri hraniciach s Ruskom. V roku 2008 sa vyhlásilo za samostatný štát, ktorý však uznali iba Rusko, Nikaragua, Venezuela a Nauru. Ostatné krajiny Južné Osetsko naďalej považujú za súčasť Gruzínska.

Zmluvu o spojenectve a integrácii podpísali prezidenti oboch krajín, Vladimir Putin a Leonid Tibilov, ktorí sa predtým zišli na rokovaniach o spolupráci a koordinácii spoločných krokov v oblasti zabezpečenia stability a bezpečnosti v kaukazskom regióne.

Zmluva predpokladá vytvorenie spoločného obranného a bezpečnostného priestoru, ráta s voľným pohybom osôb, integráciou colných úradov, rozšírením spolupráce rezortov vnútra, zjednodušením procedúry na získanie ruského občianstva, zvýšením miezd a dôchodkov a so zabezpečením zdravotného poistenia občanov Južného Osetska.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov spresnil, že ide o rámcovú zmluvu, na základe ktorej dôjde k vypracovaniu a podpísaniu konkrétnych dohôd. Gruzínska ministerka zahraničných vecí Tamar Beručašviliová dnes v Tbilisi v súvislosti s podpísaním zmluvy medzi Ruskom a Severným Osetskom uviedla, že "zo strany Ruska ide o cynický a provokatívny krok... Považujeme to za krok k anexii".

Spojené štáty a Európska únia vyhlásili, že neuznajú dnes podpísanú zmluvu, o ktorej Brusel hovorí, je "krokom proti snahám o posilnenie bezpečnosti a stability v regióne". Západní predstavitelia sa obávajú, že Rusko, ktoré slávi prvé výročie anektovania Krymu od Ukrajiny, by sa mohlo pokúsiť prevziať kontrolu aj nad východom Ukrajiny, kde proti sebe bojujú ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti.

Rusko podpísalo zmluvu s
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu