Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska únia ani Nemecko neuznajú anexiu Krymu Ruskom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRUSEL - Európska únia sa bude držať svojho doterajšieho postoja a neuzná anexiu Krymského polostrova Ruskom. Vysoká predstaviteľka únie pre zahraničnú politiku Federica Mogheriniová to v pondelok povedala pri príležitosti prvého výročia konania referenda o odčlenení Krymu od Ukrajiny.

Šéfka európskej diplomacie vyjadrila obavy z posilňovania armády na Kryme ako aj z porušovania ľudských práv na polostrove vrátane práva na slobodné vyjadrovanie ako aj práv menšín. "EÚ neuzná anexiu Krymu a tento krok odsudzuje ako porušenie medzinárodného práva," vyhlásila Mogheriniová s tým, že v platnosti zostávajú aj sankcie uvalené v tejto súvislosti na Rusko.

Krym sa do Ruska opäť vrátil 21. marca 2014, keď prezident Vladimir Putin podpísal zákon o jeho pričlenení k federácii. Tento krok vyvolal najvážnejšiu krízu medzi Západom a Ruskom od skončenia studenej vojny. 

Porušovanie ľudských práv na Kryme nedávno konštatovala aj organizácia Human Rights Watch (HRW). Konkrétne upozornila na prenasledovanie tatárskej menšiny ako aj aktivistov a novinárov, ktorí sa nesúhlasne vyjadrujú o pripojení k Rusku. Úrady pod rôznymi zámienkami, ako napríklad boj proti extrémizmu, prenasledujú ľudí, ktorí sa opovážia kritizovať ruské kroky na Kryme. Tatári sú podľa správy vystavení silnému politickému a náboženskému útlaku. V správe spomína aj prípady, keď sa ľudia museli vzdať ukrajinského občianstva pod hrozbou, že ich z Krymu vyhostia alebo že budú cudzincami vo svojej vlasti.

Nemecko neuzná anexiu Krymu Ruskom 

Nemecko neuzná anexiu Krymského polostrova Ruskom. Rok po referende, ktoré bolo podľa Ukrajiny nelegitímne, to dnes na tlačovej konferencii v Berlíne povedal hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert. Podľa agentúry AP ďalej uviedol, že Nemecko podporuje Ukrajinu "v jej medzinárodne uznaných hraniciach" a obvinil Moskvu z ohrozovania mieru v Európe.

Nemecko je tiež znepokojené zhoršovaním situácie v oblasti ľudských práv na Kryme, povedal Seibert krátko pred stretnutím ukrajinského prezidenta Petra Porošenka s kancelárkou Angelou Merkelovou.

Záležitosť štatútu Krymu sa dostalo do úzadia kvôli nedávnym snahám o sprostredkovanie mierovej dohody pre východnú Ukrajinu, kde vládne sily bojujú so separatistami podporovanými z Ruska. Merkelová bola kľúčovou postavou týchto rokovaní.

Európska únia ani Nemecko
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu