Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Najmodernejší ruský raketový systém na Ukrajine: Separatisti údajne útočia na Mariupol!

Na Ukrajine odfotografovali najmodernejší ruský raketový systém Zobraziť galériu (16)
Na Ukrajine odfotografovali najmodernejší ruský raketový systém (Zdroj: Twitter)

BRUSEL - Británia zverejnila dnes fotografie údajne najmodernejšieho ruského systému protivzdušnej obrany SA-22, ktoré podľa nej dokazujú, že táto vyspelá vojenská technika bola nasadená na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa vojenského analytika Dmitrija Tymčuka už proruské jednotky postúpili ďalej k mestu Artemivsk, kde sa momentálne nachádza aj ukrajinská armáda, informuje portál Idnes.cz. Separatisti, ktorým Rusko v meste Ilovajsk dodalo ďalšiu muníciu, pokračujú v ostreľovaní ukrajinských pozícií blízko Donecka. Proruskí separatisti sa po dobytí Debaľceva zamerali na prístovné mesto Mariupoľ, uviedol hovorca ukrajinskej armády.

Povstalci ponúkajú výmenu zajatcov, Ukrajinci škrtli plyn

Donecké a Luhanské bojové oddiely proruských separatistov dokončujú obsadenie východoukrajinského Debaľceva, odkiaľ v stredu ustúpila ukrajinská armáda. Strategické nádražie, o ktorého kontrolu znepriatelené strany po týždne bojovali, je podľa očitých svedkov v troskách. Separatisti po víťazstve v bitke ohlásili záujem na výmene zajatcov a ponúkli európskym pozorovateľom, že môžu začať kontrolnú misiu.

Povstalci a Kozáci v
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Separatisti, ktorí podľa očitých svedkov v Debalceve búrlivo oslavujú svoje víťazstvo, dnes ponúkli Kyjevu výmenu zajatcov podľa princípu "všetci za všetkých". Pozorovateľom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe zároveň ponúkli bezpečnostné záruky pre výkon ich misie v čerstvo dobytom meste.

Značnú palebnú silu sústredili podľa Kyjeva vzbúrenci u Novoazovska, mesta vzdialeného asi 40 kilometrov od prístavu Mariupol. K útoku na pozície vládnych jednotiek so vzbúrencami sa zatiaľ neodhodlali, správy ukrajinských médií o ostreľovanie Mariupol z mora armádne velenie nepotvrdilo.

Situácia v Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Svoj vlastný generálny štáb dnes na Donbase vytvorili velitelia sedemnástich ukrajinských dobrovoľníckych práporov nespokojných s kvalitou veliteľského zboru generálneho štábu ukrajinskej armády. Inciátor akcie Semen Semenčenko vo vyhlásení varoval pred "úzkou skupinou ľudí" v okolí prezidenta Petra Porošenko, ktorí vraj na hlavu štátu vyvíjajú tlak bez ohľadu na vlastné chyby a zločiny.

Novou zbraňou v boji o Donbas sa dnes stal zemný plyn, keď ukrajinský Naftogaz zastavil dodávku suroviny do povstaleckých zón. Dôvodom je údajne poškodenie plynovodnej siete pri bojoch armády s oddielmi separatistov. Na sťažnosti separatistov, že sa ich zásoby plynu stenčujú, reagovala operatívne Moskva. Ruský Gazprom oznámil, že posiela na povstalecké územie časť plynových dodávok určených Ukrajine.

Podľa separatistov prišla armáda v Debaľceve o 3000 mužov

Agentúra TASS dnes citovala vyhlásenie lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, ktorý informoval "o úplnom oslobodení Debaľceva povstalcami". Vyhlásil tiež, že ukrajinské velenie ignorovalo rady vydať vojakom v Debaľceve rozkaz, aby zložili zbrane, preto tam vládna armáda prišla o 3000 až 3500 mužov. 

Zacharčenko dodal, že telá padlých chcú separatisti odovzdať druhej strane ešte dnes. Spresnil, že DĽR chce vydať aj všetkých zajatcov a vojakov, ktorí dobrovoľne zložili zbrane a vzdali sa. Generálny štáb ukrajinskej armády dnes v súvislosti s týmto Zacharčenkovým výrokom upozornil, že nepriateľ v rámci informačnej vojny výrazne navyšuje počet padlých a zajatých ukrajinských vojakov.

Takto to vyzerá v Debaľceve po odchode ukrajinskej armády

Zábery z mesta Debaľcevo

Dôkaz ruskej vojenskej angažovanosti

Britské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo infografiku s popisom ruského raketového systému protivzdušnej obrany zem-vzduch typu SA-22, ako aj tri fotografie, ktoré podľa rezortu dosvedčujú, že tento systém bol v uplynulých týždňov nasadený na východe Ukrajiny.

"Prítomnosť SA-22 na východnej Ukrajine je ďalším dôkazom priamej ruskej vojenskej angažovanosti v tomto konflikte," uviedol na svojom twitterovom konte britský veľvyslanec pri NATO Adam Thomson, ktorý fotografie na adrese https://twitter.com/UKNATO zverejnil.

Na Ukrajine odfotografovali najmodernejší
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Twitter)

"Vyzývame Rusko, aby dôsledne dodržiavalo svoje záväzky z Minska," uviedol na Twitteri Thomson, pričom narážal na dohodu o prímerí podpísanú minulý týždeň v bieloruskej metropole Minsk, ktorá vyzýva na stiahnutie všetkých cudzích jednotiek z Ukrajiny. 

Na margo ruskej vojenskej prítomnosti na východe Ukrajiny sa dnes vyjadril aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý povedal, že na Ukrajine stále operujú ruské jednotky delostrelectva, protivzdušnej obrany a velenia.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Opakované obvinenia Západu, že Rusko na východ Ukrajiny vyslalo svojich vojakov a množstvo ťažkej vojenskej techniky, Kremeľ dôrazne odmieta.

Separatisti z Donbasu aj Rusko odmietajú mierotvornú misiu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes odmietlo návrh Ukrajiny, aby dodržiavanie prímeria v Donbase monitorovala mierotvorná misia OSN. Hovorca ruského rezortu diplomacie Alexandr Lukaševič dnes na tlačovej konferencii v Moskve vyhlásil, že zodpovednosť za plnenie dohôd podpísaných v Minsku nesie Kyjev.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí reagoval na jeden z výsledkov rokovania ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), ktorá v noci nadnes prijala rozhodnutie požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu.

Veliteľ Kozákov Nikolai Kozitsyn
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Lukaševič upozornil, že Moskva nepozná detaily tohto návrhu: ciele a mandát možnej operácie na podporu mieru na východe Ukrajiny. Zopakoval, že podľa Moskvy základom pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny zostávajú dohody z Minska, na ktorej plnenie - ako pripomenul Lukaševič - vyzvala všetky zainteresované strany aj jednomyseľne prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN.

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny považuje možný príchod mierotvornej misie na rusko-ukrajinské hranice za pokus o zmarenie mierových dohôd podpísaných pred týždňom v Minsku. Vyhlásil to dnes zástupca DĽR v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny Denis Pušilin. Spresnil, že podpísaný dokument obsahuje klauzulu zaväzujúcu Ukrajinu k tomu, aby otázku hraníc riešila po dohode s povstalcami z Donbasu.

Separatisti dobyli Debaľcevo
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Pušilin reagoval na jeden z výsledkov rokovania ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO), ktorá v noci nadnes prijala rozhodnutie požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu. Toto rozhodnutie musí ešte odobriť ukrajinský parlament.

Príslušníci mierových síl by mali byť podľa tajomníka RNBO Oleksandra Turčynova prítomní na línii kontaktu a na ukrajinsko-ruskej hranici.

"Mali by byť nasadení pozdĺž línie kontaktu, ako aj pozdĺž (Kyjevom) nekontrolovanej časti ukrajinsko-ruskej hranice. Bude to skutočný krok smerom k mierovému urovnaniu ukrajinskej krízy," poznamenal Turčynov.

Separatisti sa zmocnili troch obcí južne od Debaľceva

Proruskí separatisti a vládni vojaci sa dnes opäť navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorú podpísali pred týždňom v bieloruskom Minsku a ktorá nadobudla platnosť 15. februára o polnoci.

Ministerstvo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes podľa agentúry RIA Novosti informovalo, že vládne sily za posledných 24 hodín ostreľovali pozície povstalcov 12-krát, pričom bolo zranených najmenej 20 protivládnych ozbrojencov. Terčom ostreľovania boli obce Vuhlehirsk, Sachanka a Šyrokyne.

Podľa proseparatistickej tlačovej agentúry DAN vládne sily v noci nadnes najmenej trikrát ostreľovali letisko v Donecku a mesto Debaľceve, odkiaľ sa väčšina vládnych vojakov, zovretá v obkľúčení síl protivníka, v stredu stiahla.

Vedenie DĽR vo vyhlásení pre tlač konštatovalo, že v celkovej situácii "v Novorossiji" nedošlo k podstatným zmenám a zostáva stále napätá.

Vládne vojská dnes podľa agentúry RIA Novosti informovali o 46 prípadoch narušenia prímeria za posledných 24 hodín, pričom protivník použil delostrelectvo a mínomety. Agentúra Reuters odvolávajúca sa na vojenské zdroje v Kyjeve uviedla, že o život prišlo 14 vojakov a 173 ich utrpelo zranenia. Ide o bilanciu za posledných 24 hodín.

Podľa agentúry Ukrinform sa proruskí separatisti snažia dnes priblížiť k mestu Artemivsk, kam sa po ústupe z Debaľceva presunula veľká časť ukrajinských vojakov. Ako na svojej facebookovej stránke spresnil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vládne sily sa snažia zastaviť ich postup varovnou delostreleckou paľbou. 

 

Do oddielov separatistov boli podľa Tymčuka naverbovaní aj 15 až 17-roční tínedžeri, ako aj starší muži - všetci sú zle vyzbrojení, tvrdí analytik.

Podľa Tymčuka proruskí separatisti plne kontrolujú územie Debaľceva ako aj železničnú stanicu a snažia sa v meste vytvoriť veliteľský štáb.

Za ostatných 24 hodín sa jednotkám separatistov podarilo dobyť ďalšie tri obce: Mohila Ostraja, Savelivka a Bulavino, ktoré ležia južne od Debaľceva.  

​​

Predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin okrem toho na brífingu uviedol, že za uplynulých 24 hodín v bojoch na východe Ukrajiny prišiel protivník o najmenej 40 mužov, ďalších asi 50 bolo zranených. Separatisti zničili aj asi desať kusov bojovej techniky ukrajinskej armády.

Kyjev požiada o vyslanie mierových síl na Ukrajinu

Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) sa rozhodla požiadať OSN a Európsku úniu o vyslanie policajnej misie na Ukrajinu, informoval dnes tajomník RNBO Oleksandr Turčynov.

Petro Poroshenko
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

"Padlo rozhodnutie obrátiť sa na OSN a EÚ v otázke mierovej misie na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí podá žiadosť," citovala Turčynova agentúra RIA Novosti. Turčynov vyjadril nádej, že ukrajinský parlament rozhodnutie RNBO podporí.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Príslušníci mierových síl by mali byť podľa tajomníka RNBO prítomní na línii kontaktu a na ukrajinsko-ruskej hranici.

"Mali by byť nasadení pozdĺž línie kontaktu, ako aj pozdĺž (Kyjevom) nekontrolovanej časti ukrajinsko-ruskej hranice. Bude to skutočný krok smerom k mierovému urovnaniu ukrajinskej krízy," poznamenal Turčynov.

RNBO podporila aj návrh ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vytvoriť pri RNBO vojenský kabinet, ktorý by tvorili hlavní predstavitelia štátu a silových štruktúr. Porošenko navrhol aj zmenu zákona o vojnovom stave, ktorý by bol v súlade s aktuálnou situáciou v krajine. RNBO takisto návrh odobrila.

Podľa Porošenka sa z Debaľceva stiahlo 2475 príslušníkov vládnych síl

Celkovo 2475 príslušníkov vládnych síl sa už stiahlo z mesta Debaľceve, informoval v stredu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasadaní Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa agentúry UNIAN Porošenko spresnil, že 2132 príslušníkov bolo z armády, 158 z Národnej gardy a zvyšní patrili k jednotkám ministerstva vnútra. Dodal, že z Debaľceva a okolia stiahli aj takmer 200 kusov vojenskej techniky.

Podľa agentúry TASS Porošenko povedal, že "armáda si urobila svoju prácu a ukázala, že Ukrajina plní minské dohody".

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ako uviedla agentúra UNIAN, zástupca náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Henadij Vorobjov v stredu informoval, že počas bojov so separatistami o mesto Debaľceve v uplynulých dňoch zahynulo 22 príslušníkov vládnych síl, z toho šesť pri prelomení obkľúčenia. Zranenia utrpelo vyše 150 príslušníkov vládnych síl.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinské vládne jednotky sa v stredu ráno - po týždňoch bojov - začali sťahovať z Debaľceva, kde boli napriek prímeriu vystavené intenzívnej paľbe zo strany proruských síl. Povstalci totiž tvrdili, že prímerie - dohodnuté zástupcami Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska - sa nevzťahuje na toto mesto, ktoré je strategickým železničným a cestným uzlom.

Separatisti nie sú pripravení prerušiť paľbu

Proruskí separatisti zo samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny - Doneckej i Luhanskej - nie sú pripravení prerušiť paľbu. Informovali o tom dnes agentúry UNIAN a Interfax-Ukrajina s odvolaním sa na pozorovateľskú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Predstaviteľ generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na otázku pozorovateľov o pripravenosti prerušiť paľbu odpovedal kladne, kým zástupcovia samozvaných DĽR a LĽR to odmietli.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Pozorovatelia tak konštatovali, že odmietavá reakcia zo strany DĽR a LĽR je evidentne v rozpore s obsahom nedávno dosiahnutej dohody z Minska a navyše limituje ich možnosti pohybovať sa v oblasti. V utorok sa pozorovatelia nedostali do oblasti mesta Debaľceve, strategicky významnej lokality, o ktorej ovládnutie sa usilovali obe strany.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes potvrdil, že armáda ukončuje plánovaný a organizovaný odsun z Debaľceva, kde ju v uplynulých dňoch obkľúčili a ostreľovali jednotky proruských separatistov. Popoludní navštívil odsunutých vojakov v Artemivsku. Na stretnutí s nimi vyzdvihol ich hrdinstvo a ocenil ho nielen verbálne, ale aj udelením štátnych vyznamenaní.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl zverejnil oficiálne údaje o stratách počas bojov v Debaľceve, kde prišlo o život 22 ukrajinských vojakov, vrátane šiestich počas odsunu. Ďalších najmenej 150 utrpelo zranenia, podľa jedného z ukrajinských poslancov prepravili z Debaľceva do Artemivska 167 zranených.

Kerry vyzval Lavrova na zastavenie útokov proti ukrajinským silám

Americký minister zahraničia John Kerry v stredu v telefonickom rozhovore svojho ruského partnera Sergeja Lavrova vyzval k ukončeniu ruských a separatistických útokov na ukrajinské sily v meste Debaľceve na východe Ukrajiny. Informovala o tom hovorkyňa amerického ministerstva zahraničia Jen Psakiová. Kerry podľa naliehal na ukončenie porušovania prímeria, ktoré bolo uzavreté pred necelým týždňom. Vyzval tiež na umožnenie prístupu pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do Debaľceva. V posledných dňoch sa pozorovatelia, ktorí na prímerie dohliadajú, do mesta nemohli dostať.

Ukrajinské jednotky opúšťajú Debaľceve
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu nariadil ústup provládnych síl z Debaľceve, ktoré bolo v posledných týždňoch dejiskom prudkých bojov. Povstalci mesto dobyli v posledných dňoch. Podľa vlády v Kyjeve o život v posledných bojoch prišlo 22 vojakov a 150 utrpelo zranenia. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová v súvislosti s dobytím mesta obvinila proruských separatistov z porušovania prímeria a varovala, že dvadsaťosmička je v prípade pokračovania bojov pripravená podniknúť "náležité kroky". Porušovanie prímeria medzitým okrem EÚ odsúdila i nemecká vláda či americký viceprezident Joe Biden, ktorý pripísal spoluzodpovednosť Rusku. Tamojší minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny je s výnimkou Debaľceva dodržiavané "pozdĺž prakticky celej frontovej línie".

Česká humanitárna pomoc dorazila na Ukrajinu

Konvoj, ktorý dnes dopravil do Kyjeva 40 ton českej humanitárnej pomoci pre konfliktom sužovaných občanov Ukrajiny, je už na ceste späť do ČR. Jeho návrat sa očakáva vo štvrtok večer, informovali české médiá s odvolaním sa na zdroje českého Červeného kríža.

Pomoc uložili do skladových priestorov ukrajinského Červeného kríža, jeho distribúciu zabezpečia tamojší pracovníci. Kolóna, v ktorej boli popri štyroch kamiónoch aj ďalšie sprievodné vozidlá, prepravila na Ukrajinu zdravotnícky materiál, spacie vaky a strešnú krytinu.

Materiálna pomoc je súčasťou humanitárneho úsilia ČR a pokračovaním predchádzajúcich dodávok podobného charakteru z minulého roka.

 

FOTO Najmodernejší ruský raketový
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu